Predsjednik Vlade Andrej Plenković s predsjednikom Vlade Bavarske Markusom Söderom

  • Slika /Vijesti/2018/06 lipanj/6 lipnja/0J7A0351.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravi danas u Münchenu u posjetu Slobodnoj Državi Bavarskoj, gdje se sastao s predsjednikom Vlade Markusom Söderom. Sastanku je prisustvovala i državna ministrica za prehranu, poljoprivredu i šumarstvo Michaela Kaniber.

Razgovarali su o gospodarskoj suradnji Hrvatske i Bavarske, koja bilježi kontinuirani rast. U 2017. godini gospodarska je razmjena premašila milijardu eura, a 1,2 milijuna turista iz Bavarske posjetilo je Hrvatsku prošle godine, što je 40 posto ukupnog broja njemačkih turista koji posjećuju Hrvatsku.
 
Razgovarali su o budućnosti Europske unije i suradnji na području sigurnosti, obrane i migracija. U tom je kontekstu predsjednik Vlade istaknuo kako se Hrvatska sprema za ulazak u Schengenski prostor i čuvanje vanjske granice Europske unije.
 
Premijer Andrej Plenković susret s bavarskim kolegom ocijenio je odličnim te podsjetio kako suradnja na političkoj, gospodarskoj i sektorskoj razini postoji već 45 godina kroz Stalnu hrvatsko-bavarsku komisiju.
 
Kazao je da je predsjednika Vlade Bavarske Markusa Södera ovom prigodom pozvao u posjet Hrvatskoj i izrazio uvjerenje da će se konstruktivna suradnja na nizu područja između Hrvatske i Bavarske još produbiti.
 
Ministrica Michaela Kaniber, podrijetlom iz Hrvatske, izrazila je zadovoljstvo sastankom. „Moram reći da sam jako radosna što moja zemlja Hrvatska napreduje“, poručila je.



Foto: Bayerische Staatskanzlei

Pisane vijesti | Andrej Plenković