Predsjednik Vlade Andrej Plenković s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji

Slika /Vijesti/2017/11 studeni/15 studeni/1.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se danas u Banskim dvorima s predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i poslanikom u Narodnoj skupštini Republike Srbije Tomislavom Žigmanovim te predsjednikom Hrvatskoga nacionalnog vijeća Slavenom Bačićem. Sastanku je nazočila i potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić. 

Razgovarali su o položaju i statusu Hrvata, kao i o projektima koje provode, a koje Republika Hrvatska podupire kroz Središnji državni Ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.  U 2017. značajno su povećana sredstva za programe i projekte Hrvata u Republici Srbiji, a iznose 1.100.000,00 kuna, što je povećanje od oko 70% u odnosu na 2016. Pripadnicima hrvatske manjine iznimno je važno osigurati što kvalitetnije obrazovanje i informiranje na hrvatskome jeziku i pismu.
 
Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ovom je prigodom naglasio da je položaj hrvatske nacionalne manjine u Srbiji prioritetno pitanje za Vladu Republike Hrvatske.  
 
Poručio je da će institucije Republike Hrvatske od institucija Republike Srbije, u svim kontaktima, a posebice putem rada međuvladinih mješovitih hrvatsko-srpskih odbora i povjerenstava, tražiti ispunjenje ranije preuzetih obveza. Posebno se to odnosi na osiguravanje zastupljenosti predstavnika hrvatske manjine u svim predstavničkim tijelima, od lokalne razine, preko pokrajinske do Narodne skupštine Republike Srbije.
 
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković