Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Đakovu

Slika /Vijesti/2017/05 svibanj/11 svibnja/Đakovo/IMG_7612.JPG

Poljoprivrednici će pomoću ispostave Agencije za plaćanja u poljoprivredi brže i lakše dobiti subvencije.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković posjetio je danas novootvoreni Ured Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u Đakovu. Uz predsjednika Vlade bio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Ispostava u Đakovu djeluje u okviru Podružnice agencije u Osječko-baranjskoj županiji u Osijeku, koja je najveća slavonska podružnica APPRRR-a po broju poljoprivrednih gospodarstava koji podnose zahtjeve za potpore. Od 7.700 poljoprivrednih gospodarstava koji podnose zahtjeve za izravne potpore u podružnici u Osijeku više od 2.000 je s područja Đakova, pa je otvaranje ove ispostave od iznimne važnosti za ovaj grad. Od nedavno poljoprivrednici iz Đakova i njegove okolice zbog ažuriranja svojih upisnika i registara kao i za podnošenje zahtjeva za potpore ne moraju više odlaziti u Osijek, što predstavlja znatnu uštedu vremena potrebnog za obavljanje njihove poljoprivredne aktivnosti.

Predsjednik Vlade ocijenio je korisnim otvaranje Ureda Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Podsjetio je da u Đakovu i okolnim općinama ima više od 2000 poljoprivrednika, kojima ova ispostava sada omogućuje najjednostavniji način podnošenja zahtjeva i time dobivanje subvencija. 
 
Premijer Plenković izrazio je zadovoljstvo viđenim te je poručio djelatnicima Agencije da pomažu poljoprivrednicima pravovremenim informacijama i što boljom komunikacijom na terenu.
 
Na pitanje o sjedištu Općinskog suda u Đakovu, predsjednik Vlade je pojasnio da su proteklih godina obavljene racionalizacije mreže sudova i državnih odvjetništava koje nisu dovele do pada funkcioniranja pravne zaštite. Poručio je da je Đakovo važan grad i srce Slavonije. „To što je dio aktivnosti smješten u Đakovu, a dio u Osijeku omogućuje kvalitetno funkcioniranje grada na dobrobit ljudi koji ovdje žive“, dodao je.
 
Upitan o odluci pojedinih ustavnopravnih profesora o imenovanju novih ministara, premijer Plenković je pojasnio da nema nikakvih obvezujućih rokova. „Prema propisima se na idućoj sjednici Hrvatskog sabora, pred nadležnim odborima, moraju predstaviti novi ministri i to će tako i biti“, dodao je.
 
Što se tiče potpore zastupnika nacionalnih manjina Vladi, Plenković je ponovio da je osam zastupnika nacionalnih manjina, od početka rada Vlade, dio parlamentarne većine. Naglasio je da manjine u Republici Hrvatskoj uživaju sva prava koja im pripadaju Ustavnom i Ustavnim zakonom te brojnim drugim propisima. Istaknuo je odličnu suradnju sa zastupnicima nacionalnih manjina.
 
„Razgovarao sam s njima i želimo da ministri, koji će biti predstavljeni kroz nekoliko tjedana, budu plod dogovora“, kazao je Plenković.  
 
Na pitanje o dugu Agrokora, predsjednik Vlade je i ovom prilikom ponovio da se sastao s izvanrednim povjerenikom u Agrokoru Antom Ramljakom koji ga je izvijestio o prvih mjesec dana rada izvanredne uprave. Podsjetio je i da su angažirani renomirani međunarodni savjetnici za restrukturiranje, kao i pravni savjetnici te da svi zajedno rade na dugoročnom planu restrukturiranja kompanije.
 
Premijer Plenković osvrnuo se i na stanje u Algoritmu. Kazao je da Ministarstvo kulture u kontaktu s nakladnicima i izdavačima, koji djeluju u krugu Hrvatske gospodarske komore.

„Traži se rješenje gdje bi neki drugi preuzeli dio knjižara, a ministrica Obuljen i ja tražimo način da se organizira otkup dijela knjiga kako bi se u ovim okolnostima pomoglo Algoritmu“, zaključio je.

Pisane vijesti | Andrej Plenković