Predsjednik Vlade: Arbitraža sa Slovenijom je za nas završen slučaj, otvoreni smo za nastavak razgovora

  • Slika /Vijesti/2017/06 lipanj/22 lipnja/EV.jpeg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjeluje danas na sastanku na vrhu Europske pučke stranke i na sastanku Europskoga vijeća u Bruxellesu. Glavne teme razgovora su sigurnost i obrana, migracije te rast i zapošljavanje.

Po dolasku u sjedište Europskoga vijeća, uoči sastanka predsjednika država ili vlada s predsjednikom Europskog parlamenta Antonijom Tajanijem, predsjednik Vlade Plenković je, odgovarajući na novinarska pitanja, rekao kako očekuje da Velika Britanija prije izlaska iz Europske unije ispuni sve svoje dogovorene financijske obveze.
 
,,Znate i sami da se Velika Britanija ubraja u skupinu desetak zemalja članica koje financiraju preko 80 posto proračuna. Prema tome, dugoročno, njen izlazak će sigurno imati određene reperkusije", kazao je predsjednik Vlade, istaknuvši da je za Hrvatsku bitno da sve što joj je alocirano ostane kao što je i dogovoreno u ovoj financijskoj perspektivi, dok će u pregovorima o idućoj financijskoj perspektivi voditi računa o svojim interesima.
 
Upitan hoće li se Hrvatska kandidirati za sjedište Europske agencije za lijekove, predsjednik Vlade Plenković rekao je kako je to za Hrvatsku bitno, jer je država članica koja na svom teritoriju nema niti jednu agenciju. Podsjetio je da je po toj temi osnovana radna skupina, koju vodi ministar Kujundžić-
 
Zamoljen da komentira skori pravorijek arbitražnog suda o granici između Hrvatske i Slovenije, predsjednik Vlade rekao je da je kolegama na Summitu EPP-a jasno poručio da je Hrvatska izašla iz arbitraže i konačna ju odluka neće obvezivati.
 
,,Očekujem puno živahne atmosfere u medijima, ali ozbiljne smo susjedne države, prijateljske zemlje. Imamo otvoreno pitanje. U dobroj smo vjeri išli u arbitražu. To nije uspjelo, ona je, nažalost, za nas nepovratno kontaminirana. Dovoljan je argument da su tadašnji sudac kojeg je postavila Slovenija i slovenska agentica sami dali ostavke. Dakle, to je za nas case closed", istaknuo je Plenković.
 
Dodao je da Hrvatska ostaje otvorena za nastavak razgovora u nekom drugom okviru rješavanja otvorenog pitanja granica.
 
Odgovarajući na pitanje o problemu građana kojima prijeti ovrha, predsjednik Vlade Plenković podsjetio je da su dva ministra sudjelovala na okruglom stolu koji je organizirala predsjednica Republike te ponovio da će Vlada naši rješenje koje je socijalno osjetljivo - bilo podizanjem cenzusa onog dijela primanja koji ne bi mogao biti ovršen ili da se pronađe drugi smještaj onima koji bi bili ovršeni.

Pisane vijesti | Andrej Plenković