Predsjednik Vlade: Cijenimo sve što je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman učinio za neovisnost Republike Hrvatske

Slika /Vijesti/2017/05 svibanj/27 svibnja/H20170527000598.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjelovao je večeras na svečanom otvorenju Trga dr. Franje Tuđmana u Zaprešiću, gdje je, zajedno s gradonačelnikom Željkom Turkom, otkrio spomenik prvom hrvatskom predsjedniku.

U obraćanju nazočnima, predsjednik Vlade Plenković naglasio je da se Zaprešić izrazito razvio proteklih godina te je uz Veliku Goricu postao jedan od najvažnijih gradova Zagrebačke županije.

Kazao je i je da riječ o gradu mladih ljudi i poduzetnika te gradu koji će svojim veleučilištem omogućiti novim generacijama da uživaju u njegovom razvoju i mogućnostima.

Predsjednik Vlade izrazio je uvjerenje da će Trg, posvećen prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, biti mjesto okupljanja i zajedništva te veselja i druženja.

Istaknuo je da cijeni sve što je prvi hrvatski predsjednik učinio za neovisnost Republike Hrvatske i njezino međunarodno priznanje, kao i za oslobađanje okupiranih područja te za mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja.

Poručio je da je predsjednik Tuđman u prijelomnim i vrlo slojevitim '90-im godinama pokazao državničku mudrost iznad svega jer je bio predvodnik demokratskih procesa, izgradnje hrvatskih institucija i zaštite ljudskih prava, ali je odredio i put budućim generacijama političara kako bi realizirali članstvo Hrvatske u Europskoj uniji i NATO-u.

"Taj povijesni doprinos prvog hrvatskog predsjednika ostat će jedan od glavnih temelja moderne hrvatske države. I zato mi je drago da će Zaprešićanke i Zaprešićani imati prigodu prisjećati ga se na ovako lijepom trgu", zaključio je predsjednik Vlade.



Foto: Hina

Pisane vijesti | Andrej Plenković