Predsjednik Vlade: Deficit znatno manji od planiranog, razumno upravljamo financijama

Slika /Vijesti/2015/siječanj/8 siječanj/JKP_2499.JPG

Otvarajući današnju 205. sjednicu, predsjednik Vlade Zoran Milanović osvrnuo se na prve preliminarne podatke o proračunu za 2014. godinu i procjenu da je deficit znatno manji nego što je bio planiran.

„To je jako dobra vijest koja pokazuje da smo bez ičijeg nadzora ili pritiska sami u stanju razumno upravljati sa svojim financijama“, kazao je predsjednik Vlade i dodao: „Radi se o nekoliko milijardi kuna manje potrošenih od onog što je planirano. Može se možda reći da se nije savršeno planiralo, ali ako se u ovakvim uvjetima krize na kraju uspiju ispoštovati sve obveze koje imamo i prema zemlji, i prema inozemstvu, i još potrošiti 3 milijarde kuna manje, to itekako znači da proračun za 2015. godinu planiramo potpuno realno i to je konačno jedna veoma važna sistemska promjena u hrvatskim javnim financijama.“ Iako do gospodarskog rasta ne dolazi preko noći, podsjetio je da nezaposlenost polako pada te da su pokazatelji su dobri. „Ovo je prvi puta da je takva ušteda ostvarena. Ne sjećam se kojoj se to vladi ranije dogodilo, naročito u krizi, da je postigla ovakav rezultat“, istaknuo je premijer. Pojasnio je da je takav rezultat postignut „jednim odgovornim i razumnim odnosom svih u Vladi“ i naglasio da se radi o uštedama po svim resorima gdje nitko posebno ne iskače. „Ako je svatko dao svoj doprinos, svjestan  da moramo ispunjavati svoje obaveze prema građanima, prema onima koji su u potrebi, prema međunarodnim financijerima od kojih uzajmljujemo novac, i to povoljnije nego ranije na čemu je isto nešto ušteđeno, onda je to pokazatelj da možemo sami potpuno svjesno upravljati svojim financijama“, zaključio je premijer Milanović dodavši da su financije jedna od najvažnijih stvari u državi, ako ne i najvažnije, jer se „sve se vrti oko financija posljednjih sedam godina“.

Ministar uprave Arsen Bauk predstavio je Prijedlog uredbe o izmjeni i dopuni Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika. Slijedom stajališta Ustavnog suda Republike Hrvatske, izraženog u Odluci i Rješenju Ustavnog suda od 18. srpnja 2014. godine, te poštujući i slijedeći ustavnopravni položaj Ustavnog suda uređen u glavi V. Ustava Republike Hrvatske, Prijedlogom Uredbe predlaže se utvrditi da osnovicu za obračun plaće predsjednika Ustavnog suda, zamjenika predsjednika Ustavnog suda i sudaca Ustavnog suda određuje Hrvatski sabor, a ne Vlada Republike Hrvatske. Predlaže se utvrditi da se za obračun plaće primjenjuje osnovica, koja je zakonom kojim se uređuju plaće sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika, utvrđena za obračun plaće sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika.

Nadalje, Vlada Republike Hrvatske nema primjedbi na Polugodišnju informaciju o financijskom stanju, stupnju ostvarenja stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike, koju je predsjedniku Hrvatskoga sabora podnijela Hrvatska narodna banka, aktom od 4. prosinca 2014. godine.

Na sjednici su prihvaćeni i Izvješće o radu Agencije za sigurnost željezničkog prometa za 2013. godinu., kao i Izvješće o radu Odbora za državnu službu za 2013. godinu.

Donesena je Uredba o unutarnjem ustrojstvu Državnog ureda za središnju javnu nabavu. „Ova Uredba se mijenja na poticaj provedbe dugoročnih reformskih mjera koje smo definirali u Okviru Europskog semestra i odnosi se na mjeru Objedinjena javna nabava“, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić. Pojasnio je da se i ovom reorganizacijom Državnog ureda želi cijeli sustav učiniti efikasnijim i prilagoditi ga načelnim principima rada sličnih ureda u Europskoj uniji koji u većoj mjeri funkcioniraju na komercijalnim principima, vodeći računa o efikasnosti cijelog sustava javne nabave.

Vlada je donijela Odluku o davanju suglasnosti Gradu Zagrebu za zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak, u iznosu od 18.000.000,00 kuna, na razdoblje od šest godina uključujući godinu dana počeka i otplatu od pet godina (10 polugodišnjih rata), uz fiksnu kamatnu stopu od 3% godišnje i jednokratnu naknadu za obradu kredita u visini od 0,8% odobrenog iznosa kredita. Sredstva će se koristiti za financiranje projekta energetske učinkovitosti „ZagEE“, sukladno Zaključku Gradske skupštine Grada Zagreba o zaduživanju Grada Zagreba, od 2. prosinca 2014. godine.
 

Pisane vijesti | Financije