Predsjednik Vlade: Djelovat ćemo na više razina, prema BiH, prema EU i vlasniku rafinerije i zaštiti zdravlje Brođana

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/prosinac/22 prosinca/IMG_0931.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, u pratnji ministra zaštite okoliša i energetike Slavena Dobrovića, posjetio je danas Brodsko-posavsku županiju, kao dvadesetu u okviru obilaska svih hrvatskih županija.

Predsjednik Vlade susreo se sa županom Danijelom Marušićem, gradonačelnikom Mirkom Dusparom te saborskim zastupnikom i predsjednikom Županijske skupštine Perom Ćosićem. Predsjednik Vlade također se sastao s predstavnicima građanske inicijative „Brođani za Brod“.

Nakon završenih razgovora, predsjednik Vlade Plenković dao je izjavu za medije. „Razgovarali smo o ključnim razvojnim prioritetima cijele, vrlo bitne, županije i grada.  Bitna prometna povezanost, čvorište X. i V. koridora, Luka Slavonski Brod, važnost poslovnih zona, niz pitanja za koja smatram da će ih ministar državne imovine Marić moći pomoći riješiti, u smislu nadležnosti onoga što je državna imovina, u odnosu na projekte koje grad i županija očekuju kako bi se mogli učinkovitije realizirati. Razgovarali smo, naravno, i o razvoju gospodarstva, poljoprivrede. Posebno smo dotaknuli temu pitanja i problema onečišćenja zraka iz Rafinerije nafte  Brod. Jasno smo čuli stajališta predstavnika udruga građana, gradske i županijske vlasti. Izvijestili smo o aktivnostima koje poduzima Vlada, osobito Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, u razgovorima sa sugovornicima iz Bosne i Hercegovine i iz Republike Srpske. Jučer je održan sastanak  međudržavne stručne skupine na kojoj je ponovno raspravljena ova tema. S aspekta Vlade je jasno da je ovo prioritetno pitanje na koje moramo pronaći odgovor u cilju zaštite zdravlja svih građana Slavonskoga Broda, zaštite zdravlja djece te budućnosti i normalnog funkcioniranja grada“, uvodno je kazao premijer Plenković i nastavio:

„Nekoliko je razina rješavanja problema. Ovo smo pitanje već dotakli u razgovorima s predsjedateljem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, gospodinom Zvizdićem i sa članovima Predsjedništva. Temu ćemo emancipirati preko Europske komisije kroz provedbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, osobito one instrumente koji se odnose na zaštitu okoliša između Europske unije i Bosne i Hercegovine, direktnim razgovorima s vlasnicima Rafinerije Brod, ali isto tako i našim internim mogućnostima, posebice s Plinacrom, Janafom i svim akterima koji mogu pomoći u rješavanju ovoga problema“, kazao je te dodao da vjeruje u ostvarivanje napretka u mjesecima koji slijede te da će se ekološki standardi u Rafineriji Brod podignuti na način koji će smanjiti sadašnju  akutnu situaciju.

Novinare je zanimalo nije li vrijeme da se, nakon osam godina, ruskog vlasnika na neki način primora da nešto poduzme. „Postoji nekoliko razina djelovanja", odgovorio je predsjednik Vlade, „bilateralna razina, razina Europske unije, djelovanje prema vlasniku te razgovori s Europskom komisijom. Očekujemo da ćemo na temelju svih tih napora ostvariti rezultat. Postoje načini kako da rafinerija digne svoje standarde, za što je potrebna i politička volja, i pravna sredstva, i svijest o poštivanju standarda, jer na ovaj način nisu ugroženi jedino građani Slavonskoga Broda. I  s druge strane Save je situacija, ako ne identična, onda još gora. Cijenimo napore kolega, svih suradnika ministra Dobrovića, kolega iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, koji se bave time da to bude jedna od ključnih tema, a to će biti sigurno i tema buduće zajedničke sjednice Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Učinit ćemo, na svim razinama, maksimum da se problem riješi."

Upitan o problemu produljenja ekološke dozvole za Rafineriju Brod na sljedeće četiri godine, predsjednik Vlade je kazao:

„Naravno da je i to element o kojem smo razgovarali  i o kojem su me izvijestili predstavnici Ministarstva zaštite okoliša. Unatoč toj dozvoli, očito je da onečišćenje zraka traje, prema tome, je li to prema određenim standardima ili skali mjerenja prihvatljivo, za sve Brođane siguran sam da nije i na Vladi je da pomogne rješavanju ove situacije.“

Gradonačelnik Slavonskoga Broda Mirko Duspara izrazio je zadovoljstvo ovim prvim sastankom te time što su udruge dobile informaciju iz prve ruke.  „Svjesni smo da ovo nije jednostavan problem, on traje već osam godina. Dobro je što smo sjeli i razgovarali.  Nama u Slavoniji i Brodu nije problem jedino rafinerija, problema ima dosta i ovo je bila dobra prilika da predsjednika Vlade upoznamo s onim što tišti Slavonski Brod. Siguran sam da ćemo neke stvari riješiti prije, a neke onako kako prilike to budu dopuštale“, kazao je gradonačelnik Duspara.

Župan Danijel Marušić dodao je da je ovo na neki način bio nastavak velikog sastanka koji je predsjednik Vlade Plenković organizirao sa svim ministrima, županima, Udrugom općina i Udrugom gradova te da ih je sigurno ohrabrio u nadi da će svi zajedno krenuti istim smjerom, „prema razvitku svih naših općina županija i gradova, pa i Hrvatske u cijelosti. Već smo konkretno govorili o projektima, a uz ove akutne probleme zagađenja, očekujemo da ćemo vrlo brzo, u srpnju iduće godine, imati sastanak na kojem će se naši proračuni konsolidirati i ići u jednom smjeru. To je velika i bitna stvar, pogotovo  za nas u lokalnim sredinama, kao jamstvo da će naši strateški projekti biti i prihvaćeni“, zaključio je brodsko-posavski župan Marušić.

Pisane vijesti