Predsjednik Vlade: Do početka ljetne sezone postići konsenzus o ciljanim kontrolama na granicama

  • Slika /Vijesti/2017/04 travanj/28 travnja/Bux21.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković boravi u Bruxellesu gdje se danas sastao s predsjednikom Europskoga vijeća Donaldom Tuskom.

Na sastanku je, uz pripremu za sutrašnji posebni sastanak Europskoga vijeća u formatu EU27, premijer Plenković vrlo detaljno objasnio probleme koji su nastali nakon što je na snagu stupila izmijenjena Uredba koja regulira sustavne provjere na granicama.
 
Premijer Plenković pojasnio je predsjedniku Tusku koliko je ovakvo stanje neodrživo i štetno za hrvatsko gospodarstvo i turizam, čiji je udio u BDP-u 18 posto.
 
"Mislim da je predsjednik Tusk svjestan da ovakva situacija sa sustavnim kontrolama na granicama nije dobra ni korisna. Moj apel je bio čvrst i jasan: da bismo do početka ljetne sezone trebali naći konsenzus koji bi omogućio da se sa sustavnih kontrola prijeđe na ciljane i na taj način omogući lakši protok preko granice", kazao je premijer Plenković, koji je kod Tuska naišao na razumijevanje.
 
Plenković će se sutra sastati s predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom i slovenskim premijerom Mirom Cerarom te pokušati pronaći rješenje kako bi se protok prometa na slovensko-hrvatskoj granici normalizirao.
 
"Pritom ostajemo spremni raditi na zajedničkim naporima, sigurnosti schengenskih i vanjskih granica, suzbijanja terorizma i poduzimanju svih onih mjera koje Hrvatsku sutra čine kvalificiranom da sutra postane dio schengenskoga prostora", istaknuo je Plenković.
 
Dodao je da je jedan od ciljeva je da se sutra na sastancima postigne dogovor, ponovio da je sadašnje stanje neodrživo i da se tek može zamislite kakve bi bile kolone za udarnih vikenda u srpnju i kolovozu kada su već sada za Uskrs bile velike.
 
"Moja je zadaća da kao predsjednik Vlade dobijem potporu naših prijatelja za rješavanje ovoga problema jer ćemo se dovesti u situaciju da provedba uredbe donosi više štete nego koristi. To nije nikome u interesu, a pogotovo ne Vladi i Hrvatskoj koja je nedavno ušla u EU i koja se zauzima za europske vrijednosti. Takvu vrstu kontradikcije ne možemo dopustiti", zaključio je Plenković.

Pisane vijesti | Andrej Plenković