Predsjednik Vlade: Dodana vrijednost europskog proračuna omogućuje razvoj luka i ravnomjerniji razvoj Hrvatske

Slika /Vijesti/2017/03 ožujak/29 ožujka/DSC_3925.JPG

Danas su u Banskim dvorima, u nazočnosti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, potpisani ugovori o izgradnji, sanaciji i rekonstrukciji objekata podgradnje u lukama otvorenim za javni promet. 

Ugovore  je potpisao ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković s ravnateljima lučkih uprava Pule, Umag-Novigrad, Mali Lošinj, Krk, Rab, Bakar-Kraljevica-Kostrena, Novi Vinodolski, Novalja, Senj, Zadar i Vela Luka te lučkih uprava Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije. Ove je godine osigurano 50 milijuna kuna raspoređenih na 18 projekata u 7 obalno-otočnih županija.
 
Predsjednik Vlade Plenković je u uvodnom govoru podsjetio na tradicionalnu orijentiranost Hrvatske na more i pomorstvo.
 
„Naši pomorci su svojevrsni hrvatski veleposlanici i promotori hrvatske države. Od svih europskih zemalja, jedina smo jadranska zemlja, koja je i podunavska. To je naša silna dodana vrijednost i u turističkom i u gospodarskom, možemo reći i u civilizacijskom i kulturološkom pogledu, kada znamo da je Mediteran svojevrsna kolijevka civilizacije. Meni je i u ranijim aktivnostima uvijek bilo drago promicati našu mediteransku pripadnost, posebice prošle godine u Europskom parlamentu kada su došli moji prijatelji s Hvara, iz Staroga Grada i kada smo zajedno s našim grčkim prijateljima, proslavili velike obljetnice“, rekao je predsjednik Vlade.
 
Naglasio je da je Strategija pomorskoga razvitka i integralne pomorske politike usvojena prošle godine te da je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture donio odluke o nacionalnim planovima razvoja luka. Ocijenio je to izrazito važnim za promet na županijskoj i na lokalnoj razini te na povezivanju luka i obalnih gradova s prometnim koridorima na europskoj razini.
 
,,Hrvatska ima 344 luke lokalnog značaja, 65 luka županijskog značaja, te 6 luka osobitog značaja, velikih  međunarodnih luka.  Naravno, riječ je o Rijeci, Zadru, Šibeniku, Splitu, Pločama i Dubrovniku. U zadnjih deset godina investirali smo više od 500 milijuna kuna u lučki sustav županijskih i lokalnih luka. Godišnje se u Hrvatskoj pretovari oko 20 milijuna tona  tereta i preveze više od 13 milijuna putnika'', naveo je predsjednik Vlade.
 
Predsjednik Vlade Plenković istaknuo je važnost luka za razvoj hrvatskih otoka te kazao da Vlada vodi računa i o kvalitetnijem obalnom linijskom prometu te nastoji osnažiti i pojačati komunikaciju kopna s otocima, kao i između otoka.
 
„Dobro je da danas imamo prigodu potpisati ugovore vrijedne 50 milijuna kuna sa 18 lučkih uprava, u duhu partnerstva i suradnje koji će omogućiti kvalitetniju uslugu, kvalitetniju infrastrukturu te svakodnevni rad. Zato mi je drago da će sanacije i rekonstrukcije pridonijeti ukupnoj modernizaciji luka. Vjerujem da će ovi nacionalni planovi biti svojevrsna podloga za sve vas da izradite projekte i aplicirate za europska sredstva, kako bismo tom dodanom vrijednošću europskoga proračuna omogućili kvalitetniji razvoj naših luka i ravnomjerniji regionalni razvoj Hrvatske'', zaključio je predsjednik Vlade Plenković.
 
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković istaknuo je da je Vlada prepoznala važnost ulaganja u lučku infrastrukturu. Podsjetio je da je u 2016. godini lučkim upravama na raspolaganju bio iznos od 40 milijuna kuna, dok je za 2017. godinu predviđen iznos od 50 milijuna kuna. Dodao je da se radi o sredstvima od iznimnog značaja županijskim lučkim upravama. Naglasio je da je to već uobičajena suradnja Ministarstva mora prometa i infrastrukture, lučkih uprava, županija, gradova i općina, s ciljem obnove lučke infrastrukture koja služi otočnom povezivanju te ostanku stanovništva na otocima, što je ujedno i strateška odrednica Vlade.
 
Ministar Butković je podsjetio kako je izrađen Nacionalni plan razvoja luka od osobitog (međunarodnog) gospodarskog interesa za Republiku Hrvatsku, kao i Nacionalni plan razvoja luka otvorenih za javni promet od županijskog i lokalnog značaja. U tom je kontekstu najavio da Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture trenutno izrađuje Akcijski plan koji će biti gotov za desetak dana, čime će se steći uvjeti za korištenje značajnih sredstava u iznosu od 80 milijuna eura za sufinanciranje projekata izgradnje sanacije i rekonstrukcije luka te modernizaciju, obnovu i izgradnju ribarske infrastrukture.
 
Ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije Domagoj Maroević izrazio je zadovoljstvo što je Vlada Republike Hrvatske u samo četiri mjeseca prepoznala važnost i vrijednost ulaganja u lučku infrastrukturu. „Posebno me raduje što je velik dio tih projekata uložen u otoke, s obzirom na rast turizma i prometa“, kazao je, naglasivši da su upravo otocima ovakve investicije najpotrebnije.

Pisane vijesti | Andrej Plenković