Predsjednik Vlade doputovao u Gdanjsk

Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader doputovao je u utorak navečer u poljsku baltičku luku Gdanjsk, gdje će iduća dva dana sudjelovati u obilježavanju 25. godišnjice poljskoga sindikata Solidarnost te na skupu Europske pučke stranke, najjače političke grupacije u Europskom parlamentu.

GDANJSK, 30. kolovoza 2005. (Hina) - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader doputovao je u utorak navečer u poljsku baltičku luku Gdanjsk, gdje će iduća dva dana sudjelovati u obilježavanju 25. godišnjice poljskoga sindikata Solidarnost te na skupu Europske pučke stranke, najjače političke grupacije u Europskom parlamentu.

Obilježavanje godišnjice Solidarnosti, prvoga samostalnog i neovisnog sindikalnog pokreta u komunističkim zemljama istočne Europe, okupit će u gradu u čijem je brodogradilištu "Lenjin" pokret i nastao, brojne europske i svjetske dužnosnike i uglednike.

To će ujedno biti i prilika za brojne bilateralne susrete pa će se tako hrvatski premijer, prema dosadašnjim najavama, susresti s premijerima Slovačke, Latvije, Litve, Estonije, Finske, Belgije i Poljske, sa zamjenikom britanskoga premijera Johnom Prescottom te s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom uoči novoga kruga razgovora o pokretanju pregovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji.

Drugoga dana boravka u Gdanjsku Sanader će sudjelovati u radu skupa Europske pučke stranke i Europskih demokrata (EPP-ED), krovne organizacije demokršćanskih i narodnjačkih stranaka iz čijih je redova desetak premijera zemalja članica EU kao i nekoliko snažnih oporbenih čelnika, te će izlagati u sklopu teme "Europska unija i susjedstvo". Najavljeni su i susreti s vođom poljskog izaslanstva u EPP-ED-u te s predsjednikom kluba poljske Građanske platforme, a očekuju se i drugi susreti.

Poljska već desetak dana živi u znaku velike godišnjice, koja je osamdesetih godina pokrenula promjene tada još nesagledivih razmjera. Oko 800 novinara iz 24 zemlje svijeta akreditirano je za proslavu 25. obljetnice osnivanja Solidarnosti, a pretpostavlja se da će broj okupljenih novinara, kada se uključe i oni koji prate državna izaslanstva, dosegnuti tisuću.

Najviše je stranih novinara iz europskih zemalja, posebice iz Njemačke, a završne svečanosti obilježavanja osnutka ovog pokreta, čiji se nastanak smatra i početkom kraja komunizma u istočnoj Europi, pratit će i novinari iz Japana, Kanade, Kazahstana, Meksika i Sjedinjenih Država.



Pisane vijesti