Predsjednik Vlade doputovao u London na razgovore s premijerom Brownom o Hrvatskoj na putu u EU

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_doputovao_u_london_na_razgovore_s_premijerom_brownom_o_hrvatskoj_na_putu_u_eu.jpg

ZAGREB, 18. lipnja 2008. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader doputovao je u srijedu u London u službeni posjet Velikoj Britaniji gdje će s britanskim premijerom Gordonom Brownom razgovarati o novim okolnostima nakon irskog odbijanja Lisabonskog sporazuma i perspektivama Hrvatske za skori ulazak u Europsku uniju.

Hrvatska i Velika Britanija imaju iznimno dobre odnose, pogotovo nakon prvog službenog posjeta Ive Sanadera Londonu 2006., kada je razgovarao s Tonyjem Blairom. Britanija je jedna od država koje snažno podržavaju Hrvatsku za ulazak u EU, nakon što je Hrvatska ostvarila punu suradnju s Haškim sudom.

Hrvatska je potpisala s Velikom Britanijom ugovor o strateškom partnerstvu kojim su hrvatsko-britanski odnosi dobili podlogu za kvalitetno višu razinu. Program za koji je Britanija izdvojila milijun i četiristo tisuća eura obuhvaća suradnju s Hrvatskom u reformi pravosuđa, pomoći u jačanju pravne države, pristupnih pregovora, regionalne politike, obrane, trgovine te obrazovanja i kulture.

Gospodarska suradnja Hrvatske i Britanije je zadovoljavajuća, robna razmjena je 2007. veća za 18 posto, a hrvatski izvoz je povećan za 25 posto.

U Londonu je u srijedu i u Gornjem domu parlamenta rasprava o Lisabonskom sporazumu i to je treće i konačno čitanje prije ratifikacije, ali konzervativci traže odgodu rasprave do jeseni. Brown je rekao kako je stav njegove vlade da ratifikaciju treba provesti do kraja u Velikoj Britaniji i svim ostalim zemljama, te zatim odlučivati kako dalje.

Sanader će nakon susreta s Brownom održati predavanje na Londonskom fakultetu za ekonomiju i političke znanosti, jednoj od vodećih svjetskih akademskih institucija.

U četvrtak Sanader odlazi u Bruxelles gdje će sudjelovati na sastanku Europske pučke stranke.



Pisane vijesti