Predsjednik Vlade Hrvatima iz dijaspore: Svjesni smo vašeg doprinosa u gospodarskom, humanitarnom i kulturnom pogledu

  • Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/prosinac/9 prosinca/IMG_1240.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas u Vukovaru na sjednici Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Zadaća Savjeta je pomagati hrvatskoj Vladi u kreiranju i provođenju politike, aktivnosti i programa za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Govoreći o mogućnostima unapređenja i jačanja suradnje na gospodarskom, znanstvenom, kulturnom i svim drugim poljima između Hrvatske i Hrvata koji žive izvan njezinih granica, predsjednik Vlade rekao je da je vrlo važno da Vlada, Hrvatski sabor i predsjednica Republike, zajedno sa svim ministarstvima vode računa o doprinosu iseljenika te mogućnostima suradnje s iseljenom Hrvatskom.

Kao temeljnu odrednicu suradnje Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom predsjednik Vlade je istaknuo politiku podrške Bosni i Hercegovini na putu prema europskim integracijama, izrazivši nadu da će takvu hrvatsku politiku prema BiH podržati i naši partneri u okviru Europske Unije i Sjevernoatlantskog saveza „Ono što je za nas vrlo bitno, a to ste vidjeli i u programu Vlade, je položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini“, zaključio je Plenković.

 „Moja Vlada na iseljenu Hrvatsku gleda s u duhu partnerstva, s puno simpatija, ali i očekivanja. Svjesni smo koliki doprinos godinama dajete i u gospodarskom, humanitarnom i kulturnom pogledu“, rekao je predsjednik Vlade, istaknuvši važnost kvalitetne suradnje s diplomatskim i konzularnim predstavnicima Republike Hrvatske u svijetu, kao jedan od ključnih preduvjeta.

Predsjednik Vlade podsjetio je da je devedesetih godina u Hrvatskom saboru sjedilo 12 zastupnika iz hrvatskog iseljeništva, ali je taj broj, izmjenama Ustava iz 2010. godine, ograničen na tri zastupnika.

Svjestan manjkavosti glasovanja u veleposlanstvima, predsjednik hrvatske Vlade je najavio da će se u budućnosti morati poraditi na tehnološkim rješenjima kako bi se u glasovanje uključio što veći broj iseljenika koji imaju pravo glasa. "Mislim da je to tema o kojoj treba raspraviti, jer ovako kako je danas po mom je mišljenju nepravedno. Premali je broj ljudi koji glasuju, a ne vjerujem da je toliki pad stvarnog interesa za sudjelovanje u političkom životu domovine", ocijenio je Plenković.

Predsjednik Savjeta Nevenko Herceg nazočnost predsjednika Vlade Plenkovića na sjednici označio je kao ohrabrenje, jer ukazuje na novu aktivniju suradnju domovinske i izvandomovinske Hrvatske. "Više od tri milijuna nas živi izvan Hrvatske. Mi smo živa zajednica i nudimo, ali i tražimo ravnopravnost i partnerstvo s domovinskom Hrvatskom", istaknuo je Herceg, te napomenuo kako je teško govoriti o zajedničkim interesima Hrvata u iseljeništvu jer se nalaze u različitim položajima.

 "Ono o čemu bi mogli govoriti jest traženje da se ojača položaj Hrvata kao manjinskih naroda po načelu reciprociteta u susjednim zemljama, da se ostvari puna ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH i da se riješe mnoga druga pitanja poput zastupljenosti u Saboru, načina glasovanja, mogućeg novog zakona o Hrvatima iseljenicima i drugih", poručio je Herceg.

Za Hrvate izvan Hrvatske rekao je kako su najveći investitori u Hrvatskoj, s obzirom da samo iznos deviznih doznaka Hrvata izvan Hrvatske na godišnjoj razini premašuje iznos od jedne milijarde američkih dolara.

Na današnjoj sjednici Savjeta sudjelovao je i predstavnik hrvatskih iseljenika u SAD-u Nenad Bach, koji se zauzeo za izbjegavanje dvostrukog oporezivanja, uvođenje izravnih letova za Hrvatsku, povećanje broja iseljeničkih zastupnika u Hrvatskom saboru te stvaranje preduvjeta za gospodarska ulaganja iseljenika.

Tijekom sjednice Savjeta bit će predstavljeni i rezultati rada te aktivnosti, programi i projekti koje provodi Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a razgovarat će  se o prijedlozima izmjena i dopuna Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske, te pripadajuće Strategije s naglaskom na predlaganje mjera i aktivnosti s ciljem poticanja povratka hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka.

Foto: Grad Vukovar 

Pisane vijesti | Andrej Plenković