Predsjednik Vlade: Hrvatska ispunila mjerila za otvaranje svih poglavlja pregovora s EU

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_hrvatska_ispunila_mjerila_za_otvaranje_svih_poglavlja_pregovora_s_eu.jpg

ZAGREB, 30. lipnja 2008. (Hina) - Premijer Ivo Sanader izvijestio je danas članove Vlade da će predsjednika Europske komisije Jose Manuela Barrosa pismom obavijestiti kako je Hrvatska ispunila sva mjerila potrebna za otvaranje svih poglavlja u pregovorima o pristupu Uniji, sukladno njihovom dogovoru iz ožujka.

Sve što smo dogovorili u ožujku dovršeno je s današnjim datumom, kazao je Sanader otvarajući sjednicu na kojoj je Vlada, među ostalim, izglasala još sedam europskih zakona i dvije nove uredbe.

Premijer je ponovio kako je hrvatsko članstvo u Uniji sigurno unatoč irskom odbijanju Lisabonskog sporazuma. "Moramo se usredotočiti na svoj dio posla, ali i budno pratiti sve što će se događati. Ipak Hrvatska je na sigurnoj strani i nema razloga sumnjati u svoju europsku budućnost", kazao je Sanader.

U nizu europskih zakona Vlada je u saborsku proceduru uputila i Nacrt prijedloga zakona o izboru članova u Europski parlament. Iako će točan broj hrvatskih zastupnika biti poznat tek nakon pristupanja EU, državni tajnik Antun Palarić kazao je da će se najvjerojatnije birati 12 ili 13 predstavnika. Cijela bi Hrvatska, prema prijedlogu, bila jedna izborna jedinica, a građani bi osim izbornih lista birali i po jednog od kandidata, odnosno davali tzv. preferirani glas. Biračko pravo imali bi i strani državljani sa stalnim boravištem u Hrvatskoj, ukoliko svoje biračko pravo ne žele, kao do sada, iskoristiti u diplomatskim predstavništvima svoje zemlje.

Kako će Hrvatska u Uniju pristupiti nakon izbora za Parlament 2009. svoje će predstavnike birati naknadno, a do novih izbora imat će privremene predstavnike koji će obavljati dužnost zastupnika. Ipak, hrvatski političari neće moći biti zastupnici u oba parlamenta, pa će svoj zastupnički mandat u Saboru morati zamrznuti ili ga se odreći.

Prijedlogom Zakona o javno-privatnom partnerstvu predviđa se osnivanje nove Agencije, koja bi trebala zaprimati sve zahtjeve za takva ulaganja i pratiti njihovu realizaciju. Sličan zakon do sada je donesen u osam zemalja EU, dok ih još tri reguliraju podzakonskim propisima.

Novim europskim zakonima Vlada želi uvesti reda i u područje koncesija, od kojega će, osim proračuna, po riječima ministra financija Ivana Šukera, koristi imati i jedinice lokalne samouprave. U razdoblju od 2004. do 2007. naplaćeni prihodi od koncesija bili su 153 posto viši nego u razdoblju od 2000. do 2003. Novi bi zakon trebao osigurati daljnji rast, kao i povećanje transparentnosti sustava te osiguranje ravnopravnosti tržišnog natjecanja.

Vlada je u saborsku proceduru uputila i Nacrt prijedloga rudarskog zakona, zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj samoupravi, zakona o javnoj nabavi, zakona o potvrđivanju Dodatnog protokola uz Konvenciju o transferu osuđenih osoba. Ujedno je prihvaćen i prijedlog uredbe o osnivanju Hrvatskog mjeriteljskog instituta.



Pisane vijesti