Predsjednik Vlade: Hrvatska ni na koji način neće biti vezana današnjom odlukom Arbitražnog suda o granici sa Slovenijom

Slika /Vijesti/2017/06 lipanj/29 lipnja/44 sjednica VRH/44. VRH 2.png

Otvarajući današnju sjednicu, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković osvrnuo se na aktualna zbivanja.

Zahvalio je svima koji su sudjelovali u izradi Strategije nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske i Zakona o sustavu domovinske sigurnosti, koje je jučer, s ministrom obrane Damirom Krstičevićem, predstavio zastupnicima u Hrvatskome saboru. Istaknuo je da će usvajanjem ova dva dokumenta Republika Hrvatska postaviti strateški okvir za suočavanje s ugrozama, prijetnjama, rizicima i izazovima.
 
„Imat ćemo dobro koordinirane mehanizme upravljanja krizama i reagiranja na izvanredne situacije“, istaknuo je Plenković. Dodao je da nakon 15 godina Hrvatska ima novu Strategiju koja reflektira i njezino članstvo u Europskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu.
 
Predsjednik Vlade osvrnuo se i na jučerašnje predstavljanje zaključaka sastanka Europskoga vijeća u Hrvatskome saboru. „Dobro je da nastavljamo s redovitim i ažurnim informiranjem Hrvatskoga sabora i javnosti o bitnim temama Europske unije“, istaknuo je.
 
Odličnim je ocijenio što je Hrvatska prije dva dana ušla u Schengenski informacijski sustav, čime su hrvatska policija i sve hrvatske službe dobile mogućnost primanja i slanja podataka. „Time smo napravili još jedan važan korak prema završetku procesa ispunjavanja kriterija za ulazak u Schengenski prostor“, naglasio je.
 
Podsjetio je da je Hrvatska prošloga tjedna primila vijest da je iz Instrumenta za povezivanje Europske unije dobila 90 milijuna eura, od čega 72 milijuna eura bespovratnih sredstava za 15-ak projekata u domeni prometa. U tom je kontekstu dogovoreno da se saborskom Odboru za europske poslove predstavi dinamika aktivnosti Vlade na bržem i učinkovitijem privlačenju europskih sredstava.
 
Osvrnuo se i na jučerašnji susret s predstavnicima hrvatske manjine u Srbiji, istaknuvši kako je važno kroz redoviti dijalog izraziti kontinuiranu skrb za položaj hrvatskoga naroda u drugim zemljama, a osobito u susjednim, gdje hrvatska Vlada želi jednak stupanj zaštite manjinskih prava kao što je to u Hrvatskoj.
 
Pozvao je sve koji žele dati doprinos Zakonu o pravima hrvatskim branitelja i njihovih obitelji da se uključe u javnu raspravu koja je u tijeku.
 
Na kraju se osvrnuo na objavu odluke Arbitražnoga suda o granici na moru sa Slovenijom, koja se očekuje danas u popodnevnim satima. Ponovio je vrlo čvrst, jasan i nepromijenjen stav Republike Hrvatske, slijedom odluke Hrvatskoga sabora iz srpnja 2015. - da je taj arbitražni proces zbog krivnje slovenske strane nepovratno kontaminiran i kompromitiran.
 
„Hrvatska poštuje međunarodno pravo, sudove i arbitraže, ali ne prihvaća one procese u kojima više nije bilo ni elementarnih pretpostavki za korektno vođenje toga postupka. I zbog toga, kakva god bila današnja presuda, Hrvatska njome neće biti vezana ni na koji način'', istaknuo je Plenković.
 
Dodao je da je Hrvatska neće prihvatiti dostavu te arbitražne presude jer je iz postupka izašla.
 
„Ostajemo otvoreni za rješavanje graničnih pitanja kroz dijalog sa Slovenijom, koja je naša prijateljska i susjedna država, saveznica u Sjevernoatlantskom savezu i partner u Europskoj uniji“, poručio je Plenković. 

Pisane vijesti | Andrej Plenković