Predsjednik Vlade i dalje smatra da je 2009. realna za dovršetak pregovora s EU

ANKARA, , 18. veljače 2009. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader ocijenio je u srijedu u Ankari da je 2009. godina realna i ostvariva za završetak pregovora Hrvatske i Europske unije.

"I dalje držim da je realno i ostvarivo da 2009. završimo pregovore... Činimo sve da i u ovo vrijeme ispunimo mjerila i učinimo sve što je u našoj moći", kazao je Sanader nakon susreta s turskim domaćinom Recepom Tayypom Erdoganom.

Premijeri Sanader i Erdogan suglasili su se da je strateški cilj i Hrvatske i Turske ulazak u Europsku uniju, a zauzeli su se i za usku suradnju svih zemalja na području jugoistoka Europe.

Turska je istodobno kad i Hrvatska započela pristupne pregovore s Europskom unijom. Dosad je otvorila deset poglavlja i jedno privremeno zatvorila, a osam poglavlja suspendirano je od prosinca 2006. dok Turska ne promijeni svoje stajalište o Cipru.

U Ankari je za vrijeme posjete premijera Sanadera potpisan i veći broj ugovora i sporazuma o suradnji vlada Hrvatske i Turske, a dva su premijera ocijenili izuzetno dobrim političke odnose svojih zemalja.

Sanader će tijekom poslijepodneva razgovarati i s turskim predsjednikom Abdullahom Guelom i bivšim predsjednikom Sulejmanom Demirelom.



Pisane vijesti