Predsjednik Vlade i mađarski premijer Gyurcsany dogovorili zamjenu dionica između INE I MOL-a

DUBROVNIK, 5. srpnja 2008. (Hina) - Hrvatski i mađarski premijeri Ivo Sanader i Ferenc Gyurcsany potvrdili su u subotu u Dubrovniku dogovor o zamjeni dionica između INE i MOL-a ocijenivši da je to dobro rješenje za obje naftne kompanije.

Ne iznoseći pojedinosti dogovora, dvojica dužnosnika rekla su da je taj model daljnje privatizacije INE koristan i za hrvatsku i za mađarsku državnu naftnu tvrtku koje će na taj način ojačati svoje pozicije u odnosu na konkurenciju.

"Ova će transakcija omogućiti da oba partnera, Hrvatska i Mađarska, postignu nešto što stvara dodatnu vrijednost za obje strane", rekao je Gyurcsany nakkon sastanka sa Sanaderom na marginama Croatia summita 2008.

Kako je rekao, to "vrlo interesantno i fascinantno rješenje" predložila je hrvatska strana.

Potvrdivši dogovor, Sanader je istaknuo da je to tipičan dobitak za obje strane koji će, kada se provede, učiniti obje tvrtke "puno snažnijima nego prije".

Po njegovim riječima, s Gyurcsanyem je razgovarao i o suradnji Plinacroa i srodne mađarske tvrtke o spajanju hrvatskog plinovoda preko Donjeg Miholjca na mađarsku mrežu, čime će se Hrvatskoj otvoriti još jedan opskrbni pravac plinom.

O pojedinostima energetske suradnje dvije će vlade razgovarati na zajedničkoj sjednici u Pečuhu 4. rujna.



Pisane vijesti