Predsjednik Vlade: Idući sastanak na vrhu čelnika EU i zemalja jugoistočne Europe u Zagrebu 2020.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravio je jučer i danas u Sofiji gdje je sudjelovao na sastanku na vrhu čelnika država članica Europske unije i čelnika Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Kosova te na neformalnom sastanku Europskoga vijeća.

Domaćin sastanka na vrhu bio je predsjednik Vlade Bugarske Boyko Borissov, čija zemlja trenutno predsjedava Vijećem Europske unije, a sastankom je predsjedao predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.
 
Potvrđena je predanost Europske unije partnerima sa zapadnog Balkana te daljnjem proširenju i istaknuti pripadnost država regije europskoj obitelji. Također,  raspravljalo se o jačanju veza u pogledu infrastrukture, prometa, digitalne povezanosti te snažnijoj suradnju u pitanjima sigurnosti, migracija i izgradnje dobrosusjedskih odnosa.
 
Na kraju sastanka na vrhu, u izjavi za medije, predsjednik Vlade Andrej Plenković zahvalio je bugarskom premijeru Borissovu na ovoj inicijativi kojom je u fokus dnevnoga reda Europskoga vijeća stavljen jugoistok Europe i teme proširenja EU.
 
Posebno zadovoljstvo izrazio je zbog činjenice da je u zaključke Sofijske deklaracije ušla  inicijativa Hrvatske da se idući sastanak na vrhu u ovom formatu održi u Zagrebu, 2020. godine, tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU. Dodao je kako će se taj sastanak održati točno 20 godina nakon sastanka na vrhu održanog također u Zagrebu, koji je Hrvatskoj otvorio europsku perspektivu.
 
„To je snažna poruka naše Vlade i snažna poruka Hrvatske da želimo pružiti ruku našim susjedima i pomoći im“, naglasio je.
 
Kazao je da je tijekom vrlo otvorene rasprave, koja se između ostalog odnosila i na bolju prometnu povezanost, infrastrukturu te digitalnu suradnju, poručio čelnicima regije kako je ključno da ispune kriterije, da se kvalitetno pripreme za nove iskorake, jer je Hrvatska od Soluna pa do danas prošla transformaciju od riječi europska perspektiva, koja je poprilično apstraktna, do članstva u Europskoj uniji.
 
„Zato je naš primjer zaista model za naše susjede i nastojat ćemo nastaviti s direktnom političkom i stručnom potporom našim susjednim državama, jer je njihov europski put i jamstvo našega razvoja i stabilnosti i dobrosusjedstva“, poručio je predsjednik Vlade.
 
Stoga je, smatra predsjednik Vlade, strukturiranje ovog razgovora na najvišoj razini sjajna zajednička poruka  Bugarske i Hrvatske ostalim zemljama.
 
Od ostalih tema koje su raspravljene, izdvojio je raspravu o digitalnoj agendi i o inovacijama jučer na neformalnom sastanku Europskoga vijeća, pri čemu je naglašena namjera da se u novoj financijskoj perspektivi više sredstava odredi za ta područja.
 
Što se tiče Irana i odnosa s SAD-om, jedinstven je stav Europske unije kako je potrebno da Iran ostane u sporazumu nakon što ga je američka administracija odlučila jednostrano napustiti, a s druge strane zadržati partnerstvo s SAD-om, osobito u pogledu trgovinskih odnosa.
 
Očekuje se napredak u pregovorima o pitanju imena, između Grčke i Makedonije, što bi trebalo konačno odblokirati put Makedonije prema EU i NATO-u.
 
Što se tiče odnosa sa Srbijom, predsjednik Vlade smatra kako je važno da se oni relaksiraju.

Pisane vijesti