Predsjednik Vlade iz Bruxellesa o Imunološkom: Zavod je razbijan godinama, no dok drugi prosvjeduju, mi tražimo rješenje

Slika /Vijesti/2015/lipanj/9 lipnja/FAH-H4231694.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjeluje danas u Bruxellesu na sastanku na vrhu EU-CELAC, na temu: „Oblikovanje naše zajedničke budućnosti: rad na uspješnim, povezanim i održivim društvima za naše građane”. 

Na sastanku sudjeluje šezdesetak šefova država ili Vlada, a njime predsjeda predsjednik Europskoga vijeća Donald Tusk.Predsjednik Vlade Milanović, prije početka prve radne sesije, razgovarao je s novinarima koje je zanimalo što se poduzima u slučaju Imunološkog zavoda. „Radimo na tome, rekao je premijer i nastavio:  „Dok drugi prosvjeduju, mi na tome radimo. Tamo su neki materijali o kojima država treba voditi računa i Vlada traži rješenje. Naslijedili smo stanje u Imunološkom zavodu koji je bio razbijan i zanemarivan godinama. Znam da se sad od nas očekuje da napravimo ono što je Zavod nekad bio,  to će biti teško, ali nastojimo. Radimo svaki dan na tome“.

Na  novinarski upit o hrvatskome stavu o TTIP-u (Transatlantskom sporazumu o trgovini i investicijama između EU i SAD-a) te postoje li analize o njegovom gospodarskom učinku, premijer je odgovorio da nemamo preciznu analizu, kao što je nema nitko, ali da okvirna analiza postoji.

„Mi smo mala zemlja kojoj je u interesu slobodna i otvorena trgovina. Ne vidim kako nas to uvoz američke robe ugrožava. EU ima takve ugovore i o njima pregovara s Kinom, Japanom, Južnom Korejom. Tu je SAD čak pouzdaniji partner, dakle, manje je tih proizvoda iz Amerike kojih bi se netko trebao plašiti. Postoji, naravno, strah od genetski modificiranih organizama, i mi ćemo učiniti sve da ih držimo podalje od sebe. Sve drugo je, mislim, i u hrvatskom interesu. Hrvatska je mala zemlja koja mora biti otvorena, živimo od trgovine, od razmjene, turizma, ne možemo se zatvoriti u sebe. Radimo na tome kao i svi drugi, ali uvijek u takvim stvarima postoji dio računice i dio neizvjesnosti. Međutim, u ovom trenutku to nije glavni hrvatski problem“, kazao je predsjednik Vlade Zoran Milanović.

Pisane vijesti