Predsjednik Vlade: Izmjenama izbornog zakona u BiH osigurati ravnopravan položaj Hrvata i funkcionalnost zemlje

  • Slika /Vijesti/2018/04 travanj/10 travnja/Mostar/3.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas se, u sklopu posjeta Mostaru, sastao s hrvatskim članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović nakon sastanka zahvalio je predsjedniku Vlade Plenkoviću na posjetu te istaknuo kako je i sada, kao predsjednik hrvatske Vlade, tako i na svakoj prethodnoj funkciji koju je obnašao bio pomoć i podrška Bosni i Hercegovini, pa time i Hrvatima u BiH.
 
Također, kazao je da je otvorenje 21. Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2018. prilika za još bolje gospodarsko povezivanje dvije zemlje, koje trenutno ostvaruju više od 2 milijarde eura trgovinske razmjene.
 
,,To je dovoljno jak motiv za novo investiranje i duboko vjerujem da danas postoje dvadesetak projekata vrjednijih od milijardu eura koji mogu biti predmet investiranja hrvatskih tvrtki u BiH i obratno, tvrtki iz BiH u Hrvatsku. To je nešto što će nam pomoći da nastavimo našu suradnju“, kazao je član Predsjedništva Čović.
 
Dodao je da se razgovaralo i o izmjenama izbornog zakona, predstojećim izborima i političkoj situaciji u BiH.
 
„Uvjeren sam da ono što radimo, radimo da BiH održimo kao cjelovitu državu i kao domovinu hrvatskog naroda te da smo ključni čimbenik opstojnosti ovakve Bosne i Hercegovine“, kazao je i Čović.
 
Predsjednik Vlade Plenković kazao je da je otvaranje Ureda Hrvatske gospodarske komore u Mostaru bitan događaj koji će unaprijediti gospodarske odnose između Hrvatske i BiH. Naglasio je da Hrvatska nije samo jedna od najnovijih članica Unije, već i država koja je istinski zainteresirana za poduzimanje reformi u susjednim zemljama, za transfer znanja i pomoć susjednim zemljama, političku stabilnost i ekonomski razvoj. Poručio je da je u pogledu europskog puta BiH, Hrvatska siguran glas na Europskom vijeću i drugim tijelima, glas koji će uvijek biti odvjetnik daljnjega proširenja.
 
„Ta poruka je posebno važna i s tom perspektivom gledamo na naše predsjedanje 2020.“, kazao je predsjednik Vlade.
 
Što se tiče gospodarstva, predsjednik Vlade Plenković kazao je da je međutrgovinska razmjena između dvije zemlje ojačala, potvrđujući to podacima o otvaranju ureda Hrvatske gospodarske komore u Mostaru i Sarajevu, otvaranju dopisništva HRT-a u Sarajevu i Mostaru te dva nova konzulata koji će se otvoriti u narednim tjednima u Vitezu i Livnu, kao i uspostavljanju leta Croatia Airlinesa između Zagreba i Mostara.
 
Nastavio je da hrvatska Vlada ne samo deklarativno, nego i operativno, uz rad Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova i niza drugih organizacija, pokazuje koliko želi pomoći BiH i ravnopravnom položaju Hrvata kao konstitutivnog naroda.
 
Što se tiče izbornog zakona, dodao je kako treba nastojati poštivati odluke Ustavnog suda BiH uoči konačnoga dogovora o izbornom zakonu i izborima ove godine u listopadu.
 
,,Time bi zemlja bila funkcionalna i omogućila da političke stranke i institucije rade ono što je najvažnije, a to je da svojim aktivnostima podižu kvalitetu života i da vode zemlju naprijed prema zacrtanom cilju. Tu smo i kao prijatelji i kao susjedi i kao saveznici uradit ćemo sve što je u našoj moći, uz puno poštovanje teritorijalnog integriteta i ustavnog ustrojstva BiH, da sva tri naroda i svi drugi koji žive u BiH idu naprijed“, zaključio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.Pisane vijesti | Andrej Plenković