Predsjednik Vlade: iznimno važan daljni rad kako bi Hrvatska bila sigurna

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_iznimno_vazan_daljni_rad_kako_bi_hrvatska_bila_sigurna.jpg

ZAGREB, 10. listopada 2008. (Hina) - Premijer Ivo Sanader i na današnjoj je sjednici Vlade u čijem su radu, nakon potvrde u Hrvatskom saboru, sudjelovali i novi ministri unutarnjih poslova i pravosuđa Tomislav Karamarko i Ivan Šimonović, poručio kako je iznimno važan daljnji rad kako bi Hrvatska bila sigurna i stabilna zemlja.

"Svi zajedno nastavljamo raditi na iznimno važnom poslu kako bi Hrvatska bila sigurna i stabilna zemlja, zemlja u kojoj se primjenjuju europski standardi u svim segmentima, pa tako i u segmentu sigurnosti", poručio je Sanader.

Novi ministar pravosuđa već je na svojoj prvoj sjednici Vlade predstavio dva zakona - o područjima i sjedištima državnih odvjetništava, te o potvrđivanju ugovora s Austrijom vezano za Europsku konvenciju o uzajamnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima, odnosno njenoj dopuni Dodatnim protokolom.

I Hrvatska i Austrija su stranke Konvencije, a dobri odnosi utjecali su i da napravimo korak naprijed, kazao je Šimonović koji smatra da će ugovor dviju država olakšati i njihovu borbu protiv organiziranog kriminala i terorizma.

Svrha je ugovora nadopuna Konvencije, a radi pojednostavljenja i ubrzanja postupka pružanja pravne pomoći u kaznenim stvarima, te brže rješavanje takvih predmeta kojih, kako se navodi u obrazloženju, između dviju država ima "znatan broj".

To bi se ubrzanje i olakšanje sastojalo u uvođenju šireg opsega pružanja pravne pomoći kroz neposrednu komunikaciju između sudova Hrvatske i Austrije, komunikaciju na vlastitom jeziku, odnosno bez potrebe prevođenja, neposrednu dostavu putem pošte i sl.

Ugovor tako uz ostalo omogućuje da pravosudna tijela dviju država u pitanjima pravne pomoći u kaznenim stvarima neposredno komuniciraju, a takva bi komunikacija bila dopuštena i u hitnim slučajevima, uz ispunjenje propisanih uvjeta, i kada se radi o zamolbama za obavljanje pretragu ili privremeno oduzimanje predmeta, za prosljeđivanje predmeta, za predaju ili tranzit pritvorenika.

Ministar Šimonović predstavio je i prijedlog novog zakona o područjima i sjedištima državnih odvjetništava koji, slijedeći ranije usvojenu racionalizaciju mreže sudova, predviđa i racionalizaciju općinskih državnih odvjetništava.

Racionalizacija mreže sudova i općinskih državnih odvjetništava oslobodit će nam i ljudske potencijale koji mogu pomoći u smanjenju broja zaostataka, naglasio je Šimonović.

Prema prijedlogu, od dosadašnjih 71 općinskog državnog odvjetništva, odnosno 61 osnovanog (deset ih nije ni započelo s radom jer bi im broj predmeta bio premali), ustanovilo bi se 55 općinskih državnih odvjetništava. Pritom bi se osam općinskih državnih odvjetništava pripojilo susjednim, a većina od njih deset koja još nisu ni osnovana ne bi se ni osnovala.

Za provedbu novog zakona u proračunu za 2009. godinu osigurat će se 40 milijuna kuna u okviru novca predviđenog za racionalizaciju mreže općinskih sudova.

U hitnu saborsku proceduru Vlada je uputila i izmjene Zakona o šumama, a koji treba olakšati i ubrzati postupak izdvajanja šuma ili šumskog zemljišta u vlasništvu države u svrhu izgradnje poduzetničkih zona.

Tako se izmjenama omogućava i izdvajanje šume ili šumskog zemljišta u vlasništvu države iz šumarskogospodarskog i na temelju urbanističkog plana uređenja određene poduzetničke zone.

Vlada je Saboru na konačno donošenje uputila i prijedlog zakona o Zakladi "Hrvatska za djecu", a nakana je te Zaklade osnaženje obitelji, posebno obitelji s većim brojem djece.



Pisane vijesti