Predsjednik Vlade: Ključno je poštivanje procesnih pravila i podjele nadležnosti pravosudnih tijela i izvršne vlasti

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković izjavio je večeras novinarima, nakon redovite sjednice kluba parlamentarne većine u Hrvatskome saboru, da se na toj sjednici raspravljalo o pripremama za aktualni sat, izvješću o rezultatima Europskoga vijeća, rebalansu državnoga proračuna, zakonu o lokalnoj i područnoj samoupravi te o dvjema inicijativama oporbe – za izglasavanje nepovjerenja ministrici za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nadi Murganić, te za izglasavanje nepovjerenja Vladi Republike Hrvatske. 

Predsjednik Vlade naglasio je kako očekuje da ove inicijative oporbe budu, kao i sve dosadašnje, neuspješne.

 Na novinarski upit o današnjem uhićenju Ivice Todorića u Londonu, predsjednik Vlade Plenković ponovio je da ne namjerava komentirati procesne aspekte toga slučaja.

 „Mislim da je važno da naša nadležna tijela dobiju odgovarajuća objašnjenja od nadležnih tijela Ujedinjene Kraljevine“, poručio je. 

 Dodao je da svatko ima mogućnosti koristiti prava koja su mu na raspolaganju, te da ključnim smatra pridržavanje procesnih pravila i striktnu podjelu nadležnosti između pravosudnih tijela u Republici Hrvatskoj i Vlade kao izvršnoga tijela vlasti.

Na upit razmišlja li Vlada o izmjeni zakona o istražnim povjerenstvima, što je danas sugerirala predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade Plenković kazao je da o tome s njom nije razgovarao.

 Novinare je zanimalo i hoće li Ladislav Ilčić, predsjednik Hrasta, postati novi savjetnik ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek.  Predsjednik Vlade odgovorio je da je riječ o predsjedniku stranke koji se, uz politički angažman, cijeli svoj život bavi pitanjima iz domene kulture te da može dati odgovarajući doprinos. 



Pisane vijesti