Predsjednik Vlade: Koncept Europe više brzina treba demistificirati; Hrvatska se zalaže za uključiv pristup

Slika /Vijesti/2017/03 ožujak/10 ožujka/IMG_4186 (2).JPG

Koncept Europe više brzina treba demistificirati i bitno je da on ne isključuje nikoga, istaknuo je predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon završetka Neformalnog sastanka 27 čelnika Europske unije. 

„Treba demistificirati Europu više brzina, ona postoji i danas, postoje neki segmenti europskih integracija, gdje su neke zemlje uključene, a neke nisu, poput eurozone, Schengena, pojačane suradnje u nekim područjima“, rekao je predsjednik Vlade. Dodao je da se zauzima za uključiv pristup koji neće dopustiti da uži krug zemalja odlučuje. "Hrvatska se zalaže za uključivi pristup. Trudit ćemo se ne samo da prihvatimo kompletnu pravnu stečevinu EU-a, nego da budemo među onim zemljama koje, vodeći se nacionalnim interesima i interesima naših ljudi, jasno grade europski projekt", rekao je. Naglasio je da su za Hrvatsku bitne tri točke: veći demokratski legitimitet institucija EU-a, što uključuje kontinuiranu borbu protiv populizma i demagogije, zatim veća korist od zajedničkih politika i od europskog proračuna te kvalitetnija uloga EU-a na globalnom planu s obzirom na sigurnosne izazove. Također je istaknuo da EU mora ostati otvorena za daljnja proširenja, posebice za zemlje u našem susjedstvu, prije svega za Bosnu i Hercegovinu.

Predsjednik Vlade istaknuo je da je Jean-Claude Juncker prijatelj Hrvatske te da bi mu kao predsjedniku Komisije bilo drago da se zemlje članice dogovaraju oko otvorenih pitanja. Ponovio je da Hrvatski sabor i Vlada Republike Hrvatske čvrsto stoje iza odluka usvojenih 2015. godine, podsjetivši da je Hrvatska u arbitražni proces ušla u dobroj vjeri, no on je zbog pogreške slovenske strane kompromitiran i kontaminiran. Dodao je da su nakon toga slovenski predstavnik u arbitražnom sud Sekolec i djelatnica slovenskog ministarstva vanjskih poslova Drenik odstupili. „Svakom tko to malo detaljnije promatra rekli bismo da je priča s time završena“, kazao je. Naglasio je da što god obnovljeni arbitražni sud, bez Hrvatske kao strane, odluči, to za nas ni na koji način u međunarodno-pravnom smislu neće stvarati nikakvu obvezu. Dodao je da je isto rekao i kolegi Ceraru. „Mislim da su Juncker i Cerar svjesni čvrste, konsolidirane i jedinstvene pozicije hrvatske vlasti u najširem smislu“, zaključio je premijer Plenković.

Upitan za komentar na ostavku Ladislava Ilčića, posebnog savjetnika potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih i europskih poslova,  predsjednik Vlade kazao je kako je očito da je gospodin Ilčić odlučio ići u izbornu utakmicu u Varaždinu te da se radi o njegovoj osobnoj odluci za koju on nije znao.

Novinare je zanimao i stav predsjednika Vlade o „Hrvatskoj kući“ u Bruxellesu. Rekavši da ne zna kako je taj postupak tekao za vrijeme ranijih Vlada, istaknuo je da je zatražio od veleposlanika i od ministra vanjskih i europskih poslova da vide u kojoj je fazi taj postupak, s obzirom da je prošlo četiri godine od kupnje te da je vrijeme da se ta zgrada stavi u funkciju i na taj način uštede sredstva koja trenutno idu u najam drugih prostora. „Zgrada svojom veličinom odgovara ne samo potrebama misije nego potrebama praktički svih diplomatskih predstavništava u Bruxellesu, a mogla bi biti i dom za urede hrvatskih županija koji su trenutno disperzirani“, kazao je. 




Pisane vijesti | Govori i izjave | Andrej Plenković