Predsjednik Vlade: LNG je strateški investicijski projekt koji Hrvatsku stavlja na odgovarajuće mjesto energetske karte

Slika /Vijesti/2018/03 ožujak/9 ožujka/IMG-da84e866947d26c5e7208f9278d2a958-V.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković otvorio je danas u Hotelu Esplanade u Zagrebu, Konferenciju „Bolji propisi kao dio reformske agende“, nakon čega je dao izjavu za medije.
 

Predsjednik Vlade Plenković ocijenio je da današnja konferencija, koja se bavi ključnom temom boljih propisa, izlazi u susrest hrvatskim poduzetnicima, građanima i svima koji žele ulagati u Hrvatsku.
 
Kazao je da Vlada čini sve kako bi ti propisi i procedure bile bolje i učinkovitije te se u tom smislu razgovara sa zainteresiranom javnošću i socijalnim partnerima.
 
"Učinili smo da taj zakonodavni okvir bude transparentan i uključiv i da dokumenti koji dolaze pred zastupnike budu kvalitetno pripremljeni", rekao je Plenković, dodavši da Vlada slijedi  dobru praksu koja postoji na razini država članica.
 
Naglasio je da je Vlada izradila niz zakonskih rješenja čiji su ciljevi učinkovitije pravosuđe i javna uprava te kvalitetniji i transparentniji propisi kao preduvjeti za rast hrvatskoga gospodarstva.
 
Govoreći o izvješću Europske komisije i kritikama koje se odnose na integriranje braniteljske populacije na tržište rada, Plenković je podsjetio na odluku Vlade da se novim Zakonom o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji na pravedniji i učinkovitiji način riješe aspekti koji nisu bili dobro uređeni ranije.
 
„To je u pogledu naših fiskalnih projekcija održivo i neće stvarati veće opterećenje za državni proračun. Mislim da se stručnjaci u Europskoj komisiji moraju upoznati s detaljnim opsegom tih troškova", kazao je predsjednik Vlade.
 
Upitan ide li se u realizaciju projekta LNG terminala na Krku, predsjednik Vlade kako je razvidno da brojni politički akteri koji su prije samo nekoliko godina "pjevali sasvim drugu pjesmu" kada je riječ o plutajućem terminalu za ukapljeni plin, sada, po njemu, iz oportunističkih i populističkih ciljeva "pjevaju neku novu pjesmicu". 
 
"Pogledajte što je govorio SDP, što je govorio Most u krajnjoj liniji. Dok je Most bio u Vladi mislim da smo se zajedno hvalili činjenicom da smo dobili više od 100 milijuna eura od Europske komisije za taj projekt. Po meni je tu stvar poprilično jednostavna", utvrdio je Plenković.
 
Poručio je da se, kao država i društvo, moramo odlučiti hoćemo li poticati one koji su antieuropski, antiinvesticijski i antirazvojni ili ćemo se organizirati kao društvo koje velikim investicijskim projektima od strateškog značaja u energetskom sektoru stavlja Hrvatsku na odgovarajuće mjesto takve karte Europe.
 
"Mislim da je to dilema te da se svi politički akteri, bili oni nacionalni, županijski ili lokalni, moraju dobro zamisliti imaju li u tome i neke druge interese", kazao je Plenković.
 
Podsjetio je i na jučerašnju odluku povjerenstva za procjenu utjecaja na okoliš toga projekta, koje je, s 14 glasova 'za' i dva 'protiv', odlučilo da je projekt prihvatljiv za okoliš te poručio da će nastojati, kao i inače, razdijeliti ono što je ozbiljno od politikantstva.
 
Na pitanje o ratifikaciji Istanbulske konvencije, predsjednik Vlade ponovio je da sam određuje ritam i trenutak inicijative. 
 
„Ovo nema veze s koalicijskim partnerima, inicijativama oporbe, prosvjedima udruga, interpelacijama, bilo čime ostalim. Ovisi, vrlo jednostavno, o realnoj procjeni.“
 
Predsjednik Vlade podsjetio je da je hrvatskoj javnosti još u studenome 2016. godine, na Međunarodni dan zaštite od nasilja nad ženama, priopćio da će Vlada ratificirati Istanbulsku konvenciju. Nakon toga je nadležno Ministarstvo provelo sve potrebne procedure, održalo javno savjetovanje, pripremilo dokumentaciju. Istaknuo je da su u međuvremenu obavljene dodatne konzultacije s pravnim službama Vijeća Europe.
 
„Shvaćamo određene osjetljivosti u pojedinim segmentima hrvatskoga društva. U obrazloženju te konvencije, mislim da se vrlo jasno može predstaviti i razjasniti sve ono što danas izaziva prijepore kod pojedinih političkih stranaka“, istaknuo je Plenković.
 
Dodao je da konvencija prije svega treba unaprijediti nacionalne mehanizme za zaštitu od nasilja nad ženama i zaštitu od nasilja u obitelji te da Vlada isključivo s tog aspekta kreće u proces završnih priprema da taj dokument stigne na dnevni red Vlade,  a potom i u Hrvatski sabor.
 
Na novinarski upit o pripremama za postupak opoziva potpredsjednice Vlade Martine Dalić, predsjednik Vlade je ponovio da ima potporu parlamentarne većine koja je čvrsta. 
 
,,Vidjeli ste izvješće koje se odnosi na razgovore održane u Zadru između nove izvanredne uprave i članova Privremenog vjerovničkog vijeća.  Postignut je napredak, a koliko je meni poznato, i predstavnici jednog od najvećih vjerovnika, Sberbanka, su se vratili za stol“, kazao je predsjednik Vlade Plenković.
 
Kazao je da, sada već peti pokušaj destabilizacije Vlade samo odvraća pozornost, jer se mora gubiti dodatno vrijeme.
 
„Sve to stvara  jedan kontinuirani imidž onih koji se ne mogu pomiriti s činjenicom da su uvjerljivo izgubili na izborima 2016. godine,  ali to je sve u redu“, zaključio je.
 
Na pitanje o obrazovnoj reformi, predsjednik Vlade Plenković kazao je da se jučer po toj temi sastao s ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak i suradnicima. Naveo je da je na javni natječaj za voditelja i članove Ekspertne radne skupine za provođenje kurikularne reforme, stiglo 170 kandidatura, obavljene su formalne provjere kandidata i pripremljeni kriteriji za njihovo bodovanje.
 
„Danas ili u ponedjeljak objavit ćemo rezultate onih koji ispunjavaju minimalne uvjete. Potom slijede detaljne analize u okviru Posebnoga stručnog povjerenstva, izbor nove Ekspertne radne skupine  ERS i nastavak obrazovne reforme“, pojasnio je predsjednik Vlade.
 
Upitan o kritikama Vlade koje je predsjednica Republike uputila nakon Izvješća Europske komisije, Plenković je kazao kako ih nije pretjerano doživio. 
 
,,Predsjednica ima svoje stavove o društvenim i političkim pitanjima i izražava ih na svoj način. Siguran sam da se na taj način priprema za kampanju. Što se tiče Vlade, mi se svaki dan suočavamo s bitnim temama i ne treba nam neko posebno povećalo, tumač ili prevoditelj da shvatimo što je u državi problem. To radimo svaki dan;  problema ima puno, mnoge nismo planirali, mnoge smo naslijedili, ali se držimo. Tako ćemo i nastaviti,  rješavat ćemo sve što možemo u najboljem interesu hrvatskih građana“, poručio je predsjednik Vlade Plenković.
 
Kazao je da je Izvješće EK temeljito analizirano proteklih dana te da je za danas sazvao sve članove Vlade kako bi se detaljno proučilo sve što Komisija navodi te raspravljalo o provedbi Nacionalnoga programa reformi za prošlu godinu, kao i pripremama za iduću.
 
„Želim da ministri budu u potpunosti sigurni što mogu realizirati. Najgore je ako sami planirate više nego što realno možete ispuniti. Tu ćemo praksu zaustaviti, to je nešto što se događa s Nacionalnim programom otkad ga usvajamo.  Moramo planirati ono što možemo realizirati, jer ne možete u svakoj godini obaviti baš sve. To je realno dimenzioniranje reformskoga procesa, zato i služe mandati od četiri godine“, poručio je predsjednik Vlade Plenković.
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković