Predsjednik Vlade: Mi smo iz arbitraže izašli nakon što je kompromitirana, sutrašnju odluku Hrvatska neće niti primiti 

Slika /Vijesti/2017/06 lipanj/28 lipnja/34808360180_8abdb3df41_o.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, nakon što je saborske zastupnike izvijestio o sastanku Europskoga vijeća, u izjavi za novinare kazao je da je danas u Saboru imao prigodu govoriti o dvije važne teme.

Jedna je Strategija nacionalne sigurnosti i Zakon o sustavu domovinske sigurnosti, koji je tijekom jutra s ministrom obrane Damirom Krstičevićem predstavio zastupnicima. 

„Radi se o dva dokumenta koji će pridonijeti puno kvalitetnijoj i boljoj koordinaciji aktivnosti svih nadležnih tijela i službi te bavljenju pitanjima koja su vezana za unutarnju sigurnost i vanjskim rizicima, ugrozama i krizama“, kazao je predsjednik Vlade. 

Popodnevna se rasprava ticala sastanka Europskoga vijeća održanog krajem prošlog tjedna. Predsjednik Vlade istaknuo je da time želi senzibilizirati hrvatsku javnost za ključne europske teme koje su relevantne za Hrvatsku.

„Na taj način ove teme držimo u fokusu hrvatske javnosti. Ažurni smo u smislu dolaska pred zastupnike i izvješćivanja o hrvatskim stajalištima te posljedicama odluka na najvišoj razini EU na hrvatske ljude“, dodao je. 

Na upit novinara predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na pismo predsjednice Republike vezano uz izmjene Ovršnoga zakon i zaključke okruglog stola održanog nedavno na ovu temu. Kazao je da su na tom okruglom stolu sudjelovali i resorni ministri. 

„Ta je tema na dnevnom redu, naravno da će Ovršni zakon biti u proceduri“, kazao je premijer. 

Istaknuo je da će se ovo pitanje riješiti na socijalno osjetljiv način kroz dijalog s brojnik akterima i udrugama koje se bave ovom temom. 

„Stav Hrvatske je poznat. Mi smo izašli iz arbitraže jer je ona za nas nepovratno kontaminirana i kompromitirana krivnjom slovenskoga suca i njihove tadašnje agentice“, odgovorio je predsjednik Vlade na pitanje o sutrašnjoj odluci Arbitražnoga suda o granici na moru sa Slovenijom. Dodao je da, sukladno tome, Hrvatska sutra neće niti primiti tu odluku.

Istaknuo je da Hrvatska ostaje spremna i otvorena za razgovore te ponovio da ova konkretna presuda za Hrvatsku ne postoji niti će na bilo koji način njome biti vezana. 

„Vrlo jasno očekujemo da ne dođe do poduzimanja bilo kakvih jednostranih poteza“, poručio je predsjednik Vlade. 

Osvrnuo se i na Mostov prijedlog za otkup dionica INA-e od Mola te kazao kako će ga Vlada proučiti.



Pisane vijesti | Govori i izjave | Andrej Plenković