Predsjednik Vlade Milanović: Brodogradnja u Hrvatskoj je pitanje identiteta, vjerujem da će opstati i zarađivati

  • Slika /Vijesti/2014/Prosinac/22 prosinca/FAH-Hc228931.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je danas na svečanosti porinuća tankera novogradnje 325 i polaganju kobilice za novogradnju 326, u brodogradilištu Brodotrogir d.d., u Trogiru.

Po završetku svečanosti, predsjednik Vlade Milanović odgovarao je na pitanja novinara. Upitan što Vlada planira nakon prvih uspjeha u brodogradnji, s obzirom da je spomenuo više radnih mjesta i više rada, premijer Milanović je odgovorio: „Ovo je još uvijek u sanacijskom programu, ali brodovi se grade i gradit će se uz zaradu. Prije su se radili uz gubitke i to su plaćali porezni obveznici“. Kazao je da će brodogradilište u Splitu graditi brodovi za potrebe hrvatske Obalne straže, što je ocijenio kvalitativnim iskorakom. Predsjednik Vlade istaknuo je i kako Uljanik radi najsloženije brodove i podsjetio na svoj nedavni posjet Turkmenistanu, gdje je doplovio prvi od nekoliko brodova, koji će se graditi samo za tog naručitelja. „To su dobre vijesti“, dodao je. Rekao je i kako je brodogradnja u zemljama istočne Europe nakon ulaska u Europsku uniju uglavnom propala. „Hrvatska se drži. Vjerujem da će opstati i zarađivati. To nije samo pitanje radnih mjesta, mada je to naravno jako važno, to je pitanje identiteta. Ovaj brod nije samo hrpa željeza ili školjka koja vrijedi 50 ili 200 milijuna dolara. To je Hrvatska“, naglasio je.

Govoreći o današnjem porinuću tankera u Brodotrogiru, premijer Milanović je ustvrdio da je to brod na kojem će i investitor i brodar zaraditi. S tim u vezi, kazao je kako smo 30 godina slušali priče o velikim brodovima, a istovremeno i priče koliko se novaca izgubilo i koliko porezni obveznici moraju platiti. „Ovo je nova stvar, Trogir će, vjerujem, uhvatiti korak s Uljanikom. Uljanik danas radi složene brodove, radi brodove koji se rade na jednom ili dva mjesta u svijetu i to je kvaliteta“.

Na upit o stavovima Vlade i predsjednika Republike o ustavnim promjenama, premijer je kazao: „Među nama su razlike jako male. Razgovaramo o tim stvarima, no trenutno to za nas nije prioritet“. Dodao je da će se o tome, ako bude potrebe, razgovarati nakon predsjedničkih izbora.

Odgovarajući na pitanje da je predsjednik Republike ocijenio vladu nedovoljnim po pitanju gospodarstva, premijer Milanović je kazao: „Pa nije baš tako rekao. Mislite jesmo li u potpunosti zadovoljni? Tko god je u potpunosti zadovoljan sobom, taj će prestati raditi na sebi. Uvijek morate biti malo nezadovoljni sobom, ja bih htio da su ovdje danas porinuta recimo dva broda, ali nije, nego je jedan, drugi će biti“.

Što se tiče monetizacije, predsjednik Vlade rekao je: „Treba vremena da to sjedne, a građani će shvatiti što je u njihovom interesu, što je u interesu svakog od nas i što je u interesu stranih kreditora koji nam uzimaju kamate“.

O promjenama zakona o državnim službenicima, predsjednik Vlade Milanović je odgovorio: „Ono što sam danas vidio, ali usput, mislim da ne odgovara baš stvarnosti, to će vam ministar uprave Arsen Bauk reći“.

Pisane vijesti | Govori i izjave | Poduzetništvo i obrt | Zoran Milanović