Predsjednik Vlade Milanović: Do kraja godine regulirat ćemo dužnosničke plaće, da ne narastu zbog poreznih promjena

Slika /Vijesti/2014/Prosinac/11 prosinca/JKP_1252.jpg

Otvarajući današnju 198. sjednicu, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović osvrnuo se na izmjene Zakona o porezu na dohodak koje stupaju na snagu 1. siječnja 2015. godine.

„Htio bih podsjetiti da imamo još dvije sjednice Vlade do kraja godine, odnosno do stupanja na snagu Zakona o porezu na dohodak. U tom razdoblju moramo urediti pitanje plaća dužnosnika, prije svega nas, i to na način da, kao što smo bili obećali, one s obzirom na porezne promjene ne narastu“, naglasio je premijer Milanović i poručio ministrima da to pitanje treba regulirati. „U sljedeća dva tjedna to moramo riješiti, zaključio je predsjednik Vlade.

U Sabor je upućen Prijedlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Srbije o suradnji u zaštiti od prirodnih i drugih katastrofa. Zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković obrazložio je da se predmetnim sporazumom, potpisanim u Beogradu 15. srpnja 2014. godine, uređuju uvjeti za suradnju u zaštiti od katastrofa, a poglavito u planiranju i provođenju mjera zaštite, te pružanje međusobne pomoći pri zaštiti, spašavanju i otklanjanju posljedica katastrofe.

Vlada je donijela Odluku o donošenju Smjernica politike državnih potpora za razdoblje 2015. – 2017., te usvojila Godišnje izvješće o državnim potporama za 2013. godinu. Zamjenik ministra financija Igor Rađenović kazao je kako se iz Godišnjeg izvješća može se zaključiti da je tijekom 2013. godine primjetno blago smanjenje dodijeljenih potpora. Naime, ukupno dodijeljene potpore u 2013. godini manje su za 3,6 posto u odnosu na 2012. godinu, i za 6 posto u odnosu na 2011. godinu. Ukupno je dodijeljeno 8.486,2 milijuna kuna potpora, te je udio tih potpora u BDP-u iznosio 2,6 posto, a u rashodima države 6,8 posto. Zamjenik ministra financija istaknuo je da u strukturi potpora „nažalost i dalje prevladavaju sektorske potpore s udjelom od 63 posto u odnosu na horizontalne, regionalne i potpore na lokalnoj razini, čiji je udio 37 posto“. Stoga, smjernice politike državnih potpora za razdoblje 2015. – 2017. usmjeravaju davatelje državnih potpora da svoje mjere državnih potpora usredotoče na horizontalne, a ne na sektorske ciljeve. Izravno poželjnima smatraju se, primjerice, „horizontalne državne potpore namijenjene istraživanju, razvoju inovacija, ekološkim tehnologijama, razvoju ljudskog kapitala“, zaključio je zamjenik Rađenović.

Obrazlažući Odluku o osnivanju Povjerenstva za izradu prijedloga modela restrukturiranja javnih znanstvenih instituta u Republici Hrvatskoj, zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Roko Andričević podsjetio je da je 25 javnih znanstvenih instituta u Republici Hrvatskoj u proteklih nekoliko godina prošlo dva kruga vrednovanja, i to tematsko vrednovanje i reakreditaciju. „Povjerenstvo bi trebalo predložiti model restrukturiranja javnih znanstvenih instituta s ciljem optimiziranja korištenja ljudskih i financijskih resursa, povećanja znanstvenog učinka, racionalizacije financiranja znanstvenih instituta i najvažnije – povećanja konkurentnosti ustanova u sustavu znanosti i visokog obrazovanja“, istaknuo je zamjenik Andričević.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture obrazložio je Odluku o neprihvaćanju ponuda pristiglih na temelju Obavijesti o namjeri davanja koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja luke posebne namjene - industrijske luke Podrola – Rakalj, pojasnivši da zaprimljene ponude nisu bile izrađene i dostavljene u skladu s istom Obavijesti te se ponude prijavljenih ponuditelja smatraju neprihvatljivima. Pristigle su dvije ponude i to društva San sport d.o.o., Pula (nije priložilo u propisanom roku potvrdu nadležne porezne uprave o plaćenim dospjelim obvezama temeljem javnih davanja) i društva Maškun d.o.o., Rakalj (ponuda nije bila izrađena u skladu s oblikom, sadržajem i načinom izrade ponude propisane dokumentacijom za nadmetanje, a garancija poslovne banke vrijedi do 31. prosinca 2014. godine). Ministar Hajdaš Dončić predstavio je i Prijedlog obavijesti o namjeri davanja koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja luke posebne namjene - industrijske luke Podrola – Rakalj.
 
Vlada je donijela i Odluku o davanju državnih jamstava za osiguranje avansnih uplata na zahtjev društva Brodotrogir d.d., Trogir i/ili Hrvatska brodogradnja Trogir d.o.o., Trogir, u korist kupaca Kairos Shipping I LLC i Kairos Shipping II LLC, za financiranje novogradnji 325 i 326 koje se grade u brodogradilištu Hrvatska brodogradnja Trogir d.o.o., Trogir, u iznosu od 30,1 milijuna USD po brodu.

Zamjenik ministra financija Igor Rađenović predstavio je Odluku o davanju suglasnosti Gradu Zagrebu za zaduženje kod Zagrebačke banke d.d., Zagreb, u iznosu od u iznosu od 190.000.000,00 kuna u protuvrijednosti eura, na rok otplate kredita pet godina u koji je uključen poček od jedne godine. Zamjenik ministra Rađenović kazao je da će se sredstva koristiti za realizaciju kapitalnih ulaganja u izgradnji prometnica i objekata društvenih djelatnosti u Gradu Zagrebu sukladno Zaključku Gradske skupštine Grada Zagreba o zaduživanju Grada Zagreba, od 9. listopada 2014. godine.

Između ostalog, doneseno je Rješenje o odobrenju sredstava na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2014. godinu, kojim se Vrhbosanskoj biskupiji odobrava iznos od 425.042,36,00 eura, u kunskoj protuvrijednosti, za podmirenje rate kredita, ugovorenog kod Hrvatske narodne banke za obnovu i razvitak 5. listopada 2007. godine, u svrhu izgradnje svećeničkog doma u Sarajevu. Predsjednik Vlade Zoran Milanović kazao je da će država „pod račun drugom transakcijom uzeti određene nekretnine koje Vrhbosanska nadbiskupija ima u Hrvatskoj“. Također, doneseno je i Rješenje odobrenju sredstava na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2014. godinu, kojim se odobravaju sredstva Ministarstvu poljoprivrede u iznosu od 17.000.000,00 kuna za nabavu 2.200.000 doza cjepiva za provođenje vakcinacije svih preživača u Republici Hrvatskoj, s ciljem sprečavanja širenja bolesti plavog jezika.
 
 

Pisane vijesti