Predsjednik Vlade Milanović: Država će u Croatia Airlinesu uvijek imati važnu ulogu

Slika /Vijesti/2014/Rujan/16 rujna/cro ail 3.jpg

Hrvatska nacionalna zrakoplovna kompanija Croatia Airlines sinoć je u zagrebačkoj Gradskoj kavani svečano obilježila 25. obljetnicu osnutka.

Predsjednik Uprave Croatia Airlinesa Krešimir Kučko pred brojnim je uzvanicima, među kojima i predsjednikom Vlade Zoranom Milanovićem, istaknuo da je Croatia Airlines tijekom četvrt stoljeća svoje povijesti izrasla u regionalnog lidera i kompaniju s najvišim ocjenama sigurnosti letenja.

Kazao je i kako kompanija uspješno prolazi restrukturiranje koje je rezultiralo time da je 2013. godine poslovala s operativnom dobiti i pozitivnim neto poslovnim rezultatom.

Premijer Milanović kazao je kako je Croatia Airlines dio industrije u kojoj nije lako opstati, ali da je kompanija pritisnuta tržištem počela zarađivati. Rekao je da će država uvijek u Croatia Airlinesu imati važnu ulogu.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić kazao je kako je izazov uspostave nacionalne zrakoplovne kompanije, koja je u vijeme osnivanja trebala pridonijeti prepoznatljivosti i promociji Hrvatske, danas zamijenjen izazovom njezine konkurentnosti. Najavio je nastavak potrage za strateškim partnerom Croatia Airlinesa.

Croatia Airlines osnovan je 7. kolovoza 1989. godine, kada je u sudski registar upisano poduzeće za zračni prijevoz Zagreb Airlines (Zagal), koje je u srpnju 1990. promijenilo ime u Croatia Airlines.

Nova zrakoplovna tvrtka s putničkim je prijevozom počela 5. svibnja 1991., kada je unajmljenim zrakoplovom MD-82 obavljen prvi let u domaćem prometu i to na liniji Zagreb – Split. Godinu kasnije, 5. travnja 1992., obavila je i prvi međunarodni let - od Zagreba do Frankfurta, čime je počelo povezivanje Hrvatske s Europom i svijetom.

Od prvoga komercijalnog leta do danas, zrakoplovi tvrtke obavili su više od 469 tisuća letova i prevezli preko 29 milijuna putnika. Od toga je 20 milijuna prevezeno na međunarodnim letovima, a ostatak na letovima unutar Hrvatske.

Croatia Airlines članica je najvažnijih zrakoplovnih udruženja kao što su IATA (Međunarodna udruga za zračni promet), AEA (Europska udruga avioprijevoznika), a ove godine obilježava i desetu obljetnicu članstva u najvećemu zrakoplovnom savezu Star Allianceu.

Nacionalni avioprijevoznik daje važan doprinos razvoju hrvatskog turizma, jer zrakoplovima Croatia Airlinesa u Hrvatsku dolazi jedna trećina svih avioturista na godišnjoj razini, a u 2013. kompanija je bila peti najveći izvoznik u Hrvatskoj.

Ove sezone zrakoplovi Croatia Airlinesa izravno povezuju Hrvatsku s 32 europska odredišta u 18 država, a u domaćem prometu glavni grad Zagreb sa Splitom, Dubrovnikom, Zadrom, Pulom, Osijekom i Bolom na Braču.

Flota Croatia Airlinesa sastoji se od dvanaest zrakoplova: četiri Airbusa A319, dva Airbusa 320 i šest zrakoplova Dash 8-Q400.

(Hina)

Pisane vijesti | Promet, pomorstvo i infrastruktura