Predsjednik Vlade Milanović: Hrvati u BiH mogu računati na nastavak pomoći ključnim institucijama

Slika /Vijesti/2014/Prosinac/2 prosinca/fotografija-ZM-svecenik.JPG

Predsjednik Vlade Milanović na kraju svog radnog posjeta potvrdio je kako Hrvati u Bosni i Hercegovini mogu računati na nastavak pomoći koja će biti usmjerena na potporu institucijama i projektima od ključnog značenja za njihov opstanak u toj zemlji.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović danas je završio svoj radni posjet Bosni i Hercegovini  obilaskom Franjevačkog samostana sv. Luke u Jajcu. Tijekom posjeta, predsjednik Vlade posjetio je  Sarajevo, Vareš, Kreševo, Žepče, Vitez, Guču Goru, Novu Bilu, i Jajce. Prije Jajca, premijer je danas obišao Franjevački samostan u  Gučoj Gori i bolnicu „Dr. fra Mato Nikolić“ u Novoj Bili, čiju je izgradnju i opremanje financirala hrvatska Vlada.

Bolnica "Dr. fra Mato Nikolić" predstavlja najznačajniju zdravstvenu ustanovu u središnjoj Bosni. „Ovo je jedna važna institucija u koju ćemo ulagati i dalje", najavio je premijer Milanović.

Premijer je rekao da su mu i gospodarstvenici te predstavnici lokalne vlasti iz općina središnje Bosne kazali da je nastavak pomoći Hrvatima nužan, no treba ga usmjeriti na institucije koje će pomoći očuvanju njihova identiteta. "Nema toga puno, ako se projekti dobro pripreme", zaključio je i dodao da hrvatska Vlada ne može utjecati na odluke gospodarstvenika iz Hrvatske u što investirati, no podsjetio je kako oni to već čine upravo na području središnje Bosne. Potvrdio je kako Hrvati u Bosni i Hercegovini mogu računati na nastavak pomoći koja će biti usmjerena na potporu institucijama i projektima od ključnog značenja za njihov opstanak u toj zemlji.

Premijer je također potvrdio da postoji mogućnost da se na području središnje Bosne otvori i konzularni ured Republike Hrvatske, jer tamo živi oko 100 tisuća Hrvata.

„Jajce je važan grad, važan za Hrvate u Bosni i Hercegovini“, kazao je premijer tijekom posjeta Jajcu. Dodao je da je to područje na samom kraju Federacije Bosne i Hercegovine, nadomak Republike Srpske, tako da ekonomski ima dosta problema. „Slaba je ta protočnost, a tu hrvatska država može pomoći ovako, simbolički, kad su ovakvi objekti u pitanju“, istaknuo je. Također je rekao da je tijekom posjeta zapazio velik broj gospodarstvenika, koji se trude, ali objektivno im je teško. „Nije jednostavno ovdje raditi posao“, zaključio je premijer Milanović.

Hina
 

Pisane vijesti | Govori i izjave | Zoran Milanović