Predsjednik Vlade Milanović: Hrvatska je rasla na potrošnji tuđeg novca, sada tražimo nove motore rasta!

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjeluje danas u Bruxellesu na izvanrednom sastanku Europskog vijeća. Prije toga, premijer Milanović sudjelovao je u Parizu na neformalnom susretu predsjednika država i vlada Stranke europskih socijalista.

U izjavi za medije, prije početka sastanka Europskog vijeća, predsjednik Vlade kazao je kako se Stranka europskih socijalista, kao grupacija, nije formalno izjasnili o kandidatu. „Smatramo da među nama ima osoba koja je vrlo kvalificirana, po nama i najkvalificiranija raditi posao predsjednice Europskog vijeća, obnašati tu zahtjevnu i kompleksnu dužnost. Međutim, formalno kandidata nemamo jer ne želimo ići kao stranački blok“. Predsjednik Vlade rekao je kako se radi o Helle Thorning-Schmidt, ali dodao da će PES čuti i ostale kandidate i pokušati postići konsenzus.

Što se tiče sankcija Rusiji, premijer Milanović istaknuo je kako se u ovom trenutku još ne zna točno kako bi te sankcije trebale izgledati, ali i naglasio da je Hrvatska dio jedne zajedničke politike onda te da zbog toga mora biti lojalna, ali ne po cijenu vitalnih nacionalnih interesa. „Mi nismo u situaciji kao neke druge države, imamo jednu malo komforniju poziciju. Ali, nema potrebe da budemo mi ti koji ćemo zaoštravati retoriku“, rekao je dodavši kako treba naći rješenje jer Rusija prelazi određene granice i pravila ponašanja.

Upitan za komentar o posljednjim podacima o kretanju BDP-a, premijer Milanović kazao je kako je hrvatsko gospodarstvo bilo napuhano na investicijama u stanogradnju, što se pokazalo pogrešnim. „Sad se vidi da ti stanovi nisu najpotrebniji i teško ih je prodati. To je bio vrlo značajan udio u BDP-u, kao i osobna potrošnja. Ta dva elementa BDP-a se, nažalost, najsporije i najlošije oporavljaju, više je teško naći investitore u brojne stanove, kojima vrijednost pada“. Premijer je dodao kako sve ostao u strukturi BDP-a raste i trendovi nisu loši, kao n primjer kada se radi o izvozu. „Vjerujem da će se ti trendovi nastaviti u idućoj godini i da će doći do preokreta, da ćemo imati pravi rast društvenog proizvoda. Ali nikada više baziran na bezgraničnoj izgradnji stanova i nekretnina koje nikom ne trebaju i na potrošnji koja je bazirana na stranim kreditima kojima se kupuje strana roba“, rekao je pojasnivši da je Hrvatska na tome prividno rasla prethodnih godina. „S poreznim promjenama koje izglasavamo i koje planiramo uvesti do kraja godine, idemo prema tome da ljudima damo malo više daha, više slobode, više novaca, koliko je to moguće, a da to uzmemo državi“. „Hrvatska je rasla na potrošnji tuđeg novca, za robu široke potrošnje, i na izgradnji stanova. Ovo prvo ćemo i dalje trošiti, jer ljudi žive, a ovo drugo je gotovo.

Sljedećih deset godina Hrvatska mora tražiti nove motore rasta. To je izvoz, to je turizam, to je brodogradnja i dalje, ali ne više ono što je bilo do 2010. godine. To je gotovo“, zaključio je.
 
Upitan hoće li biti promjena u Vladi, premijer Milanović kazao je da Vlada upravo doživjela promjene. „Nema tu čarobnog recepta. I ako itko misli da jedna osoba ili dvije osobe mogu učiniti ogromnu razliku u pola godine, po meni, to je opsjenar“.
 

Pisane vijesti | Zoran Milanović