Predsjednik Vlade Milanović hrvatskim vojnicima: Nastavite svoj posao raditi elitno, posebni ste i vjerujem u vas

Slika /Vijesti/2015/svibanj/28 svibanjj/WIL_8920.JPG

U povodu obilježavanja 24. obljetnice Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dana Hrvatske kopnene vojske, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je na Svečanoj akademiji koja je danas održana u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. 

Čestitajući Dan Oružanih snaga i Hrvatske kopnene vojske, premijer Milanović rekao je da je Hrvatska vojska posebna. „Ono što su mnogi od vas, koji danas ovdje sjede, prošli u zadnje 24 godine, čini vas posebnim ljudima, muškarcima i ženama, u odnosu na one s kojima se uspoređujemo, a uspoređujemo se sa svojim NATO partnerima. Ta posebnost je nešto što vas izdvaja i na što možete biti ponosni, a ja bih rekao još i važnije – samosvjesni“.

Predsjednik Vlade istaknuo je da je Hrvatska imala težak put, kakav nije imala ni jedna članica Europske unije i NATO-a. „Hrvatska je morala svoju slobodu i svoj status izboriti po trostrukoj cijeni“, rekao je premijer Milanović naglasivši kako danas, u miru, moramo pokazati što smo u stanju napraviti i stvoriti. Dodao je kako je zadatak vlasti i civilnog društva stvarati, održavati i unaprjeđivati klimu mira u zemlji. „Zadatak vojske je da također sudjeluje u tome, do one granice do koje joj to Ustav dopušta, s jedne strane, a s druge strane da uvijek pokazuje da je spremna i jaka i da je se oni koje imaju zle misli na pameti jednostavno boje i respektiraju. I to je smisao vojske, svake vojske, pa i naše Hrvatske vojske, koja jako dobro zna što to znači i kako to izgleda“.

Predsjednik Vlade izrazio je žaljenje što u posljednje tri i pol godine ulaganja u vojsku nisu bila veća, no teško je bilo osiguravati ono što kvalitetnoj vojsci treba, s obzirom na primarni deficit od 20 milijardi kuna od prvoga dana. „Kada danas kažemo da je Hrvatska među prvih deset članica NATO-a po postotku izdvajanja iz ukupnog društvenog proračuna za obranu, onda to i dalje nije dva posto, i onda to, koliko god spada u gornji dom, nije dovoljno“. Premijer Milanović dodao je da će Hrvatska vojska i dalje dobivati ono što joj treba da bi bila elitna služba.

„Želim da stvorimo uvjete u kojima će se vojni poziv tretirati kao zaista elitni“, nastavio je predsjednik Vlade naglasivši da  nema potrebe da se bez prijeke  nužde uključujemo u nove ratove.  „Dok sam ja predsjednik vlade i državnik, o tome ću jako voditi računa. To nije pitanje novaca, to je pitanje razbora.  Moramo polako podvlačiti crtu i prisjetiti se što je najvažniji posao hrvatske vojske u miru. To je obrana Hrvatske, hrvatskog identiteta, integriteta, cjelovitosti i teritorija. On se može braniti i 5000 kilometara daleko od domovine, ali mi nismo imperijalna sila, niti smo to ikada bili i to nas ne određuje. Mi smo obalna, pomorska država na Mediteranu u Srednjoj Europi i o tome moramo voditi računa. Uskoro se naši momci i djevojke  vraćaju kućama i ne želim da bez prijeke potrebe idu dalje.

Vidimo što se događa na Bliskom istoku, gdje se s jedne strane poziva na solidarnost, s druge strane vidimo da i veliki danas potežu ručnu kočnicu i da više ne idu olako tamo kamo su prije 12 godina odlazili.  U takvim ratovima, to govorim u svoje ime, kao predsjednik Vlade i kao političar, Hrvatska neće sudjelovati. Učinit ću sve da zaštitim i hrvatske interese i hrvatske živote i da se zajedno koncentriramo na ono što je važno, što možemo braniti i što je temeljni zadatak Hrvatske vojske hrvatske politike, svakog hrvatskog domoljuba, svakog Hrvata koji misli svojom glavom.  

S poštovanjem prema vama, prema svemu što ste učinili, želim da nastavite časno i elitno raditi svoj posao jer ste posebni među ljudima s kojima se uspoređujete, imali ste drukčiju povijest, imate drukčija sjećanja, drukčije emocije, drukčije traume i bilo vam je teže.

Hrvatski Ustav kaže da u slučaju neposredne ugroženosti hrvatske opstojnosti,  teritorijalne cjelovitosti  i neovisnosti,  predsjednik Republike uz supotpis predsjednika Vlade naređuje uporabu Oružanih snaga. Na hrvatskoj je svakodnevnoj politici, na predsjedniku, na predsjedniku Vlade i Hrvatskog Sabora  činiti sve da se tako nešto ni u teoriji ne dogodi i da taj potpis nitko ne mora staviti. A ako se slučajno dogodi, tu ste vi i vjerujem u vas!  Živjela Hrvatska i Hrvatska vojska!“ zaključio je svoj govor predsjednik Vlade Zoran Milanović.

Pisane vijesti | Obrana i vojska | Zoran Milanović