Predsjednik Vlade Milanović: Janko Vrancyczany-Dobrinović bio je građanin svijeta, ali prije svega Hrvat

Slika /Vijesti/2015/svibanj/20 svibanj/komemoracija_2.JPG

„Njemu su vrata bila otvorena ondje gdje drugima nisu“, istaknuo je predsjednik Vlade na današnjoj komemoraciji za Janka Vrancyczany-Dobrinovića . 

Potomak stare hrvatske obitelji Vranyczany-Dobrinović umro je u Bruxellesu u 95. godini života gdje je za njega bio održan posljednji ispraćaj, a na komemoraciji u srijedu u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova (MVEP) nazočili su diplomati akreditirani u Hrvatskoj.

"Bio je građanin svijeta, ali prije svega Hrvat", rekao je premijer Zoran Milanović nakon što se upisao u knjigu žalosti.
Bio je čovjek "iznimno snažnog hrvatskog identiteta" i iznimno snažne neiskompleksiranosti pred tim svijetom" u kojem se osjećao kao u svome domu, rekla je prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Njemu su vrata bila otvorena ondje gdje drugima nisu, podsjetio je Milanović kojega je upravo Vranyczany-Dobrinović pozvao raditi u hrvatsku misiju pri NATO-u odakle ga pamti kao "smirenog superšefa".

Vranyczany-Dobrinović bio je jedan od rijetkih ljudi koji je doživio ostvarenje ciljeva, rekla je Pusić. Prisjetila se kako joj je u prigodi jednog od zadnjih susreta rekao "Naše smo ciljeve postigli, nadamo se da ćete dalje moći sami".

Parafrazirajući poznatu izreku rekla je da Hrvatska dalje može sama jer stoji na ramenima giganta kakav je bio pokojni barun Vranyczany-Dobrinović od kojega su učili mnogi diplomati koji rade u današnjem MVEP-u.

Rođen 27. svibnja 1920. u Bedekovčini, barun Vranyczany-Dobrinović kao mladić je nakon Drugo svjetskog rata iselio u Bruxelles i nakon što je bio ministar turizma u prvoj hrvatskoj vladi te savjetnik prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, postao je u tom sjedištu Europe veleposlanik pri tadašnjoj Europskoj zajednici, NATO-u i zemljama Beneluxa.

Milanović je u kratkom oproštajnom i osobnom govoru istaknuo da unatoč desetljećima života u Belgiji Vranyczany-Dobrinović nije zaboravio materinji jezik, naprotiv, kod njega je taj jezik "bio perfektno izbrušen", rekao je.

U Bruxellesu se prošlog tjedna u crkvi Notre-Dame de la Cambre nekoliko stotina članova obitelji, rodbine, prijatelja i diplomata oprostilo od tog diplomata koji je pridonio otvaranju Hrvatske prema Europi i njezinu ulasku u euroatlantske integracije. Svi su redom isticali barunovu veliku inteligenciju, diplomatske i komunikacijske vještine, kulturu i svestrano obrazovanje.

Za svoj rad primio je brojna priznanja, među kojima Velered kralja Dmitra Zvonimira, ali i zlatnu medalju za austrijski turizam te Medalju Organizacijskog odbora ZOI u Sarajevu.

Tekst : HINA

Pisane vijesti