Predsjednik Vlade Milanović: „Jednom za svagda skidamo teret i psihozu švicarskog franka iz života mnogih obitelji"

Slika /Vijesti/2015/kolovoz/25 kolovoza/Premijer_Cakovec.jpg

Tijekom posjeta Međimurskoj županiji, novinari su u Čakovcu premijera Zorana Milanovića pitali o zakonu o kreditima vezanim uz švicarski franak koji priprema Vlada Republike Hrvatske.

Predsjednik Vlade Milanović podsjetio je da se Vlada već dvije i pol godine bavi problemom građana koji imaju kredite u 'švicarcima', najprije smanjenjem kamatne stope, a onda  fiksiranjem tečaja iza nove godine.

 „Reagirali smo, čak sam osobno reagirao u trenutku kad je švicarska banka popustila uzde i kad je tečaj franka počeo nezaustavljivo rasti. To je samo naoko jednostavno, ali ipak je komplicirana odluka. Doveli smo se, neodgovornošću i neradom prethodnih administracija te filozofijom 'lako ćemo', do situacije da je jedan broj hrvatskih građana zajmoprimaca u jako neugodnoj i nesigurnoj situaciji. Upravo zato da bismo tu psihozu i opterećenje švicarskog franka maknuli iz života mnogih obitelji, ali i iz hrvatskoj javnog prostora, ako hoćete i iz medija, idemo na jedno rješenje kojim ćemo te kredite pretvoriti u eure", izjavio je predsjednik Vlade te dodao da se tijekom izrade prijedloga zakona vodila briga o brojnim detaljima, da se nitko ne osjeti zakinutim pa ni oni koji su uzeli kredit u drugim valutama. 

„Tu treba izvagati i osobnu odgovornost, od koje se ne može  pobjeći, ali i nenadane okolnosti koje su nastupile u zadnjih nekoliko godina koje su mnoge obitelji dovele u jako tešku situaciju. To sad pokušavamo, ovom mjerom o kojoj već mjesecima razmišljamo, promijeniti i jednom za svagda završiti“, istaknuo je premijer.  Kazao i da  se moglo ostati na postojećem rješenju zaleđivanja tečaja franka na 6,39 i dalje pratiti taj tečaj, pa ako on krene padati ispod te razine, da Vlada reagira i skine to s dnevnog reda i ljudima omogući da se okrenu poslu,  budućnosti, planovima…

„O tome će više danas reći potpredsjednik Vlade Branko Grčić i ministar financija Boris Lalovac", rekao je predsjednik Vlade izjavivši da se ne boji reakcije banaka, koje će nešto izgubiti, ali i dobiti poreznim olakšicama. 

Zato to i nije napravljeno preko koljena, jer se vodilo računa o tome da i banke imaju svoj smisao postojanja. „Ako dioničari u bankama ne ostvaruju određenu, očekivanu i razumnu zaradu, onda će taj novac prebaciti negdje drugdje, recimo u državne obveznice. Dakle, nije to baš tako jednostavno i zato je trebalo voditi računa o svim detaljima; ovdje smo da štitimo hrvatske građane, a ne da pokazujemo mišiće bankama“, zaključio je predsjednik Vlade Zoran Milanović.  

Foto: Hina 

Pisane vijesti | Govori i izjave | Zoran Milanović