Predsjednik Vlade Milanović: Mijenjat ćemo odluku o korištenju službenih automobila

Slika /Vijesti/2014/Listopad/24 listopad/ZM-bruxelles.jpg

Premijer je pojasnio da će se izmjenama uredbe definirati da se korištenje službenih automobila odnosi na službene potrebe tijekom obnašanja dužnosti, no smatra da bi dužnosnici i sami morali imati osjećaj za mjeru.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović danas je, nakon obilaska Gunje i Rajevog Sela, odgovarao na pitanja novinara.  Zamoljen za komentar odlaska ministra zdravlja Siniše Varge na skijanje službenim automobilom, predsjednik Vlade Zoran Milanović rekao je da je potrebno dodatno promijeniti uredbu o korištenju službenih automobila. Što se tiče korištenja službenih automobila, premijer Milanović istaknuo je kako se ne radi o pravu, nego o pogodnosti za dužnosnike kako bi mogli neometano obavljati svoj posao. „Ali trebaš sam, u nizu situacija, znati gdje je granica“, istaknuo je i dodao:  „Na primjer , netko tko ima službeni automobil od dužnosnika, a živi u Splitu ili Rijeci i preko vikenda se odveze doma, to je u redu. E, sad, što će s tim autom raditi kad dođe doma, mora imati osjećaj za mjeru“. Pojasnio je i da će se izmjenama uredbe, koju se nikada ne može potpuno precizno postaviti, definirati da se korištenje službenih automobila odnosi na službene potrebe tijekom obnašanja dužnosti. „Opet će biti prigovora, s pravom. Mislim da je ministar to ovaj put krivo procijenio“, rekao je.  Premijer je naglasio da kao štićena osoba svaki puta ima problem s procjenama osiguranja o tome  koliko ljudi treba ići s njim, zbog čega to stalno pokušava svesti na najnužnije.  Međutim,  ističe da postoje još dvije osobe koje su u režimu istom kao za predsjednika Vlade: „Prema tome, drugi bi trebali imati osjećaj što je u redu, a što nije. Mi ćemo uredbom to još dodatno pojasniti i kanalizirati“, rekao je. 

Upitan o inicijativi predsjednika HDZ-a, koji je predložio da bi Predsjednika Republike trebalo birati u Hrvatskom saboru, predsjednik Vlade Zoran Milanović kazao je kako smatra da je trenutni sustav izbora u redu. Istovremeno, izrazio je čuđenje da se o takvim inicijativama govori sada, u vrijeme samih izbora. „Predsjednik nije klasična izvršna dužnost, predsjednik je osoba u kojoj bi se trebale stjecati i ujedinjavati sve pozitivne nacionalne silnice. Dakle, to nije posao kao posao predsjednika vlade, niti dužnost kao dužnost predsjednika vlade. Mislim da je model prema kojem predsjednika biramo izravno održiv, da je dobar“, rekao je predsjednik Vlade i nastavio: „Mi smo de facto sada u drugoj Republici. Naša prva Republika je trajala devedesetih godina. To je bio polupredsjednički sustav, s mnogim ovlastima koje idu i iznad ovlasti predsjedničkog sustava. Ustav smo promijenili 2000. na 2001. Od tada je Vlada ta koja vodi unutarnju i vanjsku politiku, kako kaže i Ustav. S predsjednikom se surađuje u određenim područjima“. Izravni izbor Predsjednika Republike je i kapital, smatra premijer Milanović, ističući kako ga ne bi mijenjao. „I ako ga osoba zna normalno koristiti s odgovornošću, i sviješću težine svoje dužnosti, to je u redu“, dodao je i zaključio:  „Inače, takve genijalne inicijative bih cijenio više u razdoblju izvan izbora“.

Predsjednik Vlade nije želio komentirati novinarski upit o prvoj odluci Međunarodnog centra za rješavanje investicijskih sporova u slučaju MOL-ove tužbe protiv Hrvatske. „Kad arbitraža donese odluku, neću je ni komentirati, prihvatit ću je kao što očekujem i od drugih država, na primjer, Slovenije – kad arbitraža donese odluku,  ta se odluka poštuje“, rekao je premijer.

Na upit o razlozima neodlaska na summit u Beogradu premijer je kazao da je o tome već sve rekao ranije.  „Bio sam spreman otići radi susjedskih odnosa, ali tu se prešla jedna crta koju mi smatramo prihvatljivim ponašanjem“. Predsjednik Vlade Milanović dodao je: „Bit će još prilike. Istog trenutka kad sam objavio da neću ići u Beograd, uputio sam pismo kineskom premijeru i objasnio koji su to razlozi. Nadam se da su prihvatljivi i kineskoj strani“.

Pisane vijesti | Govori i izjave | Vanjski i europski poslovi | Zoran Milanović