Predsjednik Vlade Milanović na aktualnom prijepodnevu: Novac za europske izbore nije bačen nego uložen novac

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_milanovic_na_aktualnom_prijepodnevu_novac_za_europske_izbore_nije_bacen_nego_ulozen_novac.jpg

Danas je u Hrvatskom saboru održano aktualno prijepodne, na kojem su predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović i ministri odgovarali na pitanja zastupnika. Ukupno je postavljeno 40 pitanja iz različitih područja, od poljoprivrede, gospodarstva i financija do prometa i uprave te vanjske politike i regionalnoga razvoja.

Na pitanje zastupnice Ruže Tomašić o smanjenoj preradi i prodaji derivata te politici INA-e, zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić rekao je da svaki pad proizvodnje u Hrvatskoj utječe na BDP te da će Vlada od INA-e tražiti da ispuni plan investicija u 2013. godini i tako bude konkurentna na tržištu. „Zbog situacije na tržištu potražnja pada, a Vlada će kroz Upravu, Nadzorni odbor i Skupštinu društva inzistirati da INA ulaže više i ostvari plan investicija koje si je zacrtala“, rekao je zamjenik ministra Leverić.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, odgovarajući na pitanje zastupnika Zorana Vinkovića, rekao je da što se tiče mljekarskog sektora, Ministarstvo poduzima mjere da se negativni trendovi zaustave. Također, istaknuo je da je donesen novi Zakon o poljoprivredi, a da je operativni program ruralnog razvoja skoro dovršen, pa će se moći povlačiti značajna sredstva i pronaći model da se dodatno pomogne tom sektoru.

Na pitanje zastupnika Joze Radoša o tome što Vlada i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova čine za integraciju prostora Istočne Europe, ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić naglasila je da Hrvatska u Europsku uniju ulazi s posebnom zadaćom, jer uz pristupanje ujedno odgovara i na pitanje što će učiniti sa svojim susjedima. Hrvatska to prihvaća, rekla je ministrica, jer je napredak u reformama kod susjeda naš sigurnosni i ekonomski interes. Što se tiče Centra izvrsnosti, ministrica je kazala da je Hrvatska prošla najkompliciraniji put do EU dosad, te da su zemlje regije, pa čak i one izvan regije, najzainteresiranije za prenošenje hrvatskog iskustva, jer je ono najrecentnije.

Ministar financija Slavko Linić je na upit o predstečajnim nagodbama kazao da je Ministarstvo financija dobilo preko 3.800 zahtjeva za predstečajnu nagodbu, pri čemu se kod 500 zahtjeva radi o velikim svotama, a kod 3.300 zahtjeva svota je manja od 10.000 kuna. Tu se radi o 35 milijardi tražbina i 31.000 radnika, a riješeno je oko 425 velikih zahtjeva, sa svotama iznad 10.000 milijuna kuna. Ministar je istaknuo da Vlada pritom ima potporu bankarskog sustava, koji je jedan od najvećih vjerovnika te je uvjeren da će do kraja lipnja veći dio zahtjeva biti riješen. „Rješavajući pitanja nelikvidnosti i nesolventnosti, Vlada popravlja položaj Republike Hrvatske na listi konkurentnosti“, zaključio je ministar Linić.

Što se tiče pitanja zastupnika Milorada Pupovca o Zakonu o potpomognutim područjima, zamjenik ministra regionalnoga razvoja i fondova EU Jakša Puljiz potvrdio je da je taj zakon u pripremi. „Danas imamo više paralelnih sustava određivanja potpomognutih područja, od područja posebne državne skrbi, brdsko-planinskih područja do potpomognutih područja mjerenih indeksom razvijenosti“, rekao je zamjenik ministra Puljiz i naglasio da će se novim zakonskim okvirom sustav služiti isključivo socioekonomskim mjerama, unificirati i na taj način uskladiti razvojne mjere.

Ogovarajući na pitanje zastupnika Peđe Grbina o odluci Vlade o naplati prolaska kroz tunel sv. Ilija, predsjednik Vlade Zoran Milanović istaknuo je kako tuneli nigdje nisu besplatni te da je trošak održavanja tunela vrlo visok, podsjetivši da se tunelarine naplaćuju u Austriji, gdje se za korištenje autocesta plaća godišnja vinjeta od 90 eura. Pojasnio je da se da će se onima koji tunel koriste u ekonomske svrhe osigurati povlašteni uvjeti kroz elektronsku naplatu cestarine. „Onaj tko ima ekonomske interese pomoći će sebi i pomoći će onome tko taj tunel mora održavati, to je vrlo jednostavna računica. Onaj tko želi doći samo na kavu, oni će platiti kao i ja i vi punu cijenu tunelarine. I tu nema kompromisa da si mi brat, da si mi rođak iz mog sela, nema kompromisa“, zaključio je premijer Milanović.

Zastupnik Davor Ivo Stier upitao je ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu što će biti s prošekom nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Ministar poljoprivrede odgovorio je da će se prošek od 1. srpnja moći proizvoditi, ali da se neće moći prodavati pod tim imenom. Pojasnio je da je prošek bio predmet pregovora s Europskom komisijom davno prije pregovora o poljoprivredi, da je u pregovorima bilo stanki i prigovora te da je HDZ-ova vlada na inzistiranje Italije povukla prošek s liste tradicionalnih naziva, zbog sličnosti s talijanskim prosseccom. „Konsekvence su da dobijemo tužbu od Europske komisije, ili da nas talijanski proizvođači, kao regija ili udruga, također tuže prema Europskoj komisiji ako zadržimo taj naziv“, rekao je. Ministar Jakovina naglasio je da je Vlada učinila sve pripreme kako bi u ime proizvođača prošeka nakon ulaska u EU njihov proizvod zaštitila oznakom izvornosti.

„Zakon o porezu na nekretnine je kompletiran i pripremljen za raspravu na Užem kabinetu koji će odlučiti što je politika Vlade i kako ćemo se postaviti prema tom zakonu“, kazao je ministar financija Slavko Linić odgovarajući na pitanje zastupnice Branke Juričev Martinčev koju je zanimalo hoće li se uvoditi porez na nekretnine. Pojasnio je kako je Vlada u razmišljanjima kako porezno rasteretiti gospodarstvo i kako ga učiniti konkurentnim, posebno s obzirom na ulazak u Europsku uniju 1. srpnja, kao jednu od mogućnosti istaknula smanjenje doprinosa za zdravstvo, a sredstva za taj resor mogu se nadoknaditi uvođenjem poreza na nekretnine.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović istaknuo je da novac za nedjeljne europske izbore nije bačen, nego uložen novac, odgovarajući zastupniku Andreju Plenkoviću koji je kritizirao razdvajanje izbora za Europski parlament od lokalnih izbora. „To je novac koji spada u kategoriju intelektualnih javnih radova“, kazao je pojasnivši kako izbori zajedno s lokalnim izborima ne osiguravaju baš nikakav prostor za europsku kampanju. „Ovo je savršena prilika da se vidi kakav je naš sustav vrijednosti i u čemu se razlikujemo. Novac koji će hrvatske građanke i građani zaslužiti tako što će cijeli dan sjediti i raditi tamo na biračkom mjestu, je pametno uložen novac u demokraciju, u otvorenost, u shvaćanje procesa. Jer demokracija ne samo da košta, nego vidimo iz niza primjera, ona traje, traje i traje. To nije bačen novac, kolegice i kolege, to je uložen novac“, zaključio je predsjednik Vlade.



Pisane vijesti