Predsjednik Vlade Milanović na Brdu kod Kranja: Hrvatska se drži potpisanog memoranduma o Ljubljanskoj banci

  • Slika /Vijesti/2014/Lipanj/20 lipanj/Faymann Bratušek Milanović.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je danas na drugom trilateralnom susretu o suradnji između Republike Hrvatske, Republike Austrije i Republike Slovenije.

Sastanak sa slovenskom premijerkom Alenkom Bratušek i austrijskim kancelarom Wernerom Faymannom održan je u Dvorcu Brdo kod Kranja, a nakon susreta predsjednik hrvatske Vlade izjavio je da se razgovaralo o temama koje se nameću same od sebe, jer su ove tri države povijesno povezane, posebno ističući razgovor o nezaposlenosti mladih i energetskoj politici. 

Po pitanju nezaposlenosti mladih Austrija je postigla zavidne rezultate, rekao je premijer Milanović te dodao kako je za Hrvatsku to civilizacijsko pitanje koje se mora riješiti.

U energetskoj politici sve tri zemlje oslanjaju se, u većoj ili manjoj mjeri, na uvoz energenata s istoka Europe, a tu bi ovisnost, s obzirom na trenutačnu situaciju u Europi, trebalo promijeniti i dovesti do toga da budemo što manje ovisni. 

Arbitražni postupak između Hrvatske i Slovenije odvija se iza zatvorenih vrata, pa ga premijer Milanović ne može komentirati, a što se tiče Ljubljanske banke, stajalište predsjednika hrvatske Vlade je da se Hrvatska drži potpisanoga memoranduma. 

„Hrvatska je članica Europske unije i ničiji izlazak iz zatvora nikoga ne bi trebao zabrinjavati“, odgovorio je premijer Milanović na pitanje o Radimiru Čačića. Ponovio je svoje stajalište da je gospodin Čačić izdržao kaznu za nesreću koja se možde dogoditi svakome od nas, a kako Čačić više nije predsjednik Hrvatske narodne stranke, predsjednik Vlade je kazao da o politici s njim nije razgovarao jako dugo.

Pisane vijesti | Vanjski i europski poslovi | Zoran Milanović