Predsjednik Vlade Milanović na sastanku predsjednika vlada Poljska – Srednja Europa – Kina u Varšavi

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovat će na radnom sastanku na vrhu predsjednika vlada Kine i država srednje i istočne Europe u Varšavi u četvrtak, 26. travnja 2012. godine. U izaslanstvu predsjednika Vlade RH bit će i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture mr. sc. Siniša Hajdaš Dončić.

Premijerski sastanak na vrhu u Varšavi održava se tijekom posjeta Poljskoj kineskog premijera Wen Jiabaoa. Uz kineskog i poljskog premijera, na sastanku se očekuje sudjelovanje predsjednika ili zamjenika predsjednika vlada 15 država iz srednje i istočne Europe.Osnovni cilj sastanka je osnaživanje suradnje Kine i država srednje i istočne Europe, s posebnim naglaskom na jačanje gospodarskih i trgovinskih veza, kao i razmjenu iskustava u području znanosti, kulture i mladih. Na kraju sastanka očekuje se objava zajedničkog priopćenja.

Na margini sastanka na vrhu održat će se bilateralni sastanak predsjednika Vlade Milanovića s kineskim premijerom Jiabaom, na kojem će se razmotriti bilateralni odnosi Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine, s posebnim osvrtom na mogućnosti jačanja suradnje nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Razgovarat će se i o iskorištavanju potencijala gospodarske suradnje dviju zemalja u područjima energetike, prometa i infrastrukture. Predsjednik Vlade upoznat će premijera Jiabaoa s projektima od posebnog interesa za moguća kineska ulaganja u Republiku Hrvatsku, poput kompleksa Luke Rijeka, željezničke pruge Rijeka-Zagreb-Botovo u koridoru Vb te projektima iz područje energetike.

Osim sastanka s kineskim premijerom, na margini summita premijer Milanović održat će bilateralne susrete s predsjednicima vlada Slovenije i Crne Gore.

Program sastanka:

12.00 Dolazak premijera Milanovića u Kraljevski dvorac u Varšavi (Plac Zamkowy 4)

Dočekuje predsjednik Vlade Republike Poljske Donald Tusk

Foto prigoda

12.10 Zajedničko fotografiranje sudionika

12.15 Radni sastanak

14.30 Bilateralni susret predsjednika Vlade Zorana Milanovića s premijerom Državnog vijeća Narodne Republike Kine Wenom Jiabaom ( Hotel Hyatt, Belwederska 23, Balroom B, Razina G)

15.15 Bilateralni susret predsjednika Vlade Zorana Milanovića s predsjednikom Vlade Republike Slovenije Janezom Janšom

16.15 Bilateralni susret predsjednika Vlade Zorana Milanovića s predsjednikom Vlade Crne Gore Igorom Lukšićem

(TV-snimatelji i fotoreporteri mogu snimiti početke bilateralnih susreta)

Po završetku bilateralnih susreta, predviđena je izjava za medije predsjednika Vlade Republike Hrvatske Zorana Milanovića, oko 16.45 sati.



Najave