Predsjednik Vlade Milanović nakon razgovora s japanskim premijerom: Otvoreni smo japanskim ulaganjima

  • Slika /Vijesti/2015/lipanj/17 lipanj/webnaslovna.jpg

Predsjednik Vlade Milanović koji se nalazi u službenom posjetu Japanu, razgovarao je danas s premijerom Shinzōm Abeom o mogućnostima privlačenja japanskih ulaganja te o proširenju gospodarske suradnje i robne razmjene između Hrvatske i Japana.

U izjavi za medije nakon sastanka, japanski premijer istaknuo je kako se radi o prvom posjetu uopće jednog hrvatskog predsjednika Vlade Japanu. Također, izrazio je svoje poštovanje prema Hrvatskoj u svemu što je učinila kako bi ponovno izgradila zemlju i ostvarila etničko pomirenje nakon Domovinskog rata te na ulasku u članstvo Europske unije prije dvije godine.  „Hrvatska je za Japan važan partner s kojim dijelimo osnovne vrijednosti kao što su sloboda, demokracija, ljudska prava i vladavina prava“, rekao je predsjednik Vlade Abe. Izvijestio je kako je s premijerom Zoranom Milanovićem razgovarao o tri važne teme. Prva je tema bila produbljivanje bilateralnih odnosa, s obzirom da nakon pridruživanja Europskoj uniji raste interes japanskih tvrtki za Hrvatsku. Također, mnogo japanskih turista posjeti Hrvatsku zbog njezinih ljepota, i taj broj je u značajnom porastu. Druga tema bila je važnost suradnje Japana i Europske unije, a treća međunarodna suradnja u postizanju mira, stabilnosti i prosperiteta u svijetu. „Želimo nastaviti dalje razvijati naše bilateralne odnose“, zaključio je japanski premijer Shinzō Abe.

U svojoj izjavi nakon sastanka, premijer Milanović rekao je da do sada Japan nije bio dovoljno prisutan u Hrvatskoj, ali da se sada, kad se očekuju odluke iz Bruxellesa o planiranom ulaganju u hrvatski energetski sektor, nada povoljnome ishodu. Hrvatska očekuje da ulaganje u energetski sektor bude prekretnica što se japanskih ulagača tiče. „Hrvatska je mjesto velikih mogućnosti, mala, ali stabilna zemlja, dobro regulirana, dobro održavana, u kojoj se strani investitori mogu osjećati sigurnima, zaštićenima i cijenjenima. S velikim zadovoljstvom pratimo porast broja gostiju iz Japana u Hrvatskoj. Otvoreni smo japanskim ulaganjima u područjima u kojima je Japan globalno uspješan, na primjer, u avioindustriji  između ostalih,  u čemu bismo mogli postati dobar dobavljač japanskim tvrtkama koje su u vrhu svjetske tehnologije. To je vid dugoročne suradnje i procesa koji bismo voljeli ostvariti. Japan je i dalje jedan od motora svjetske ekonomije i rasta, japansko se gospodarstvo ponovno potvrdilo kao inventivno i spretno gospodarstvo pod vodstvom premijera Abea koji lomi određene stereotipe o Japanu, japanskim običajima i zapadnjačkim interesima. Japan je u poziciji da vodi i doprinosi najboljim procesima u svijetu, ne samo u tehnologiji nego i u politici i moj je posjet priznanje tome vodstvu“, rekao je predsjednik Vlade Zoran Milanović.

Prije susreta s japanskim premijerom, predsjednik Vlade Milanović posjetio je Nj.C.V. krunskog princa Japana Naruhita, a na samom početku posjeta Japanu, susreo se članovima Japansko-hrvatske parlamentarne grupe prijateljstva, na čelu s njezinim predsjednikom Sadakazuom Tanigakijem.
Tijekom sutrašnjeg dana predsjednik Vlade Milanović sastat će se s  upravama tridesetak kompanija, najistaknutijih članica Japanske gospodarske federacije, predstaviti im mogućnosti poslovne suradnje te ih pozvati na ulaganje u Hrvatsku.

Foto: Vlada RH i EPA



Pisane vijesti | Govori i izjave | Vanjski i europski poslovi | Zoran Milanović