Predsjednik Vlade Milanović: Ne želimo mijenjati izborni sustav ni na koji način koji bi utjecao na izborne rezultate

Slika /Vijesti/2014/Listopad/9 listopada/ZM-webb.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović u večerašnjem razgovoru za Dnevnik Nove TV govorio je o aktualnim temama.

Upitan je li Vlada spremna ići u izmjene izbornog zakonodavstva za predstojeće parlamentarne izbore, premijer Milanović je odgovorio: „Izborno zakonodavstvo se ne mijenja u zadnjoj godini prije izbora. Imamo još nekoliko mjeseci da to eventualno učinimo. Rekao sam da to nije, ni blizu, najvažnija tema. Ja bih izborni sustav mijenjao temeljito, ali u dogovoru s oporbom u ovom slučaju, tako je bilo i 1999. godine. Prema tome, sada kada je manje-više očito da ova referendumska inicijativa nije uspjela - ne znam možda Ustavni sud utvrdi da je skupljeno dovoljno potpisa, ali znamo da je stav Ustavnog suda da je to 450 tisuća, a to nije skupljeno - sada kada nema pritiska mogu reći da protiv preferencijskog glasovanja zaista nemam ništa. Imamo ga na europskim izborima, prebacit ćemo ga i na izbore za Hrvatski sabor i to je to. Predsjednik Vlade istaknuo je kako Vlada ne želi izborni sustav mijenjati ni na koji način koji bi mogao imati ikakav utjecaj na izborne rezultate, dodavši da je za izmjene izbornih jedinica potreban jedan duži razgovor i da će se to dogoditi u nekom drugom saborskom mandatu. „HDZ je rekao da oni nemaju nikakvih problema s tim da se preferencijski sustav glasanja, kakav postoji na izborima za Europski parlament, primjenjuje i na izborima za Hrvatski sabor na postojećem modelu izbora za Hrvatski sabor. To je jedina izmjena koja je u ovom trenutku moguća, koja je dobra i koja neće promijeniti ništa bitno“.

Predsjednik Vlade Milanović komentirao je i datum održavanja predsjedničkih izbora. Rekao je da će se oni održati u prosincu ove ili u siječnju iduće godine. „Dogovorit ćemo se u sljedećih par tjedana. Bit će sve na vrijeme“.

Osvrnuo se i na iskaz bivšeg ministra financija Slavka Linića USKOK-u i optužbe HDZ-a da je vršio pritisak kako bi se zaustavila istraga protiv bivše ravnateljice Porezne uprave Nade Čavlović Smijljanec. „Tu nema ništa novo. Bivši ministar je to izjavio u šestom mjesecu. On je rekao da će blatiti SDP i to radi. A koliko sam utjecao na istragu, najbolje se vidi iz tijeka istrage. Nisam primijetio da su se DORH ili policija žalili. Niti se iz razvoja situacije vidi da je bilo tko vršio bilo kakav utjecaj“.

Predsjednik Vlade Milanović govorio je i o optužbama bivšeg člana Uprave HAC-a Josipa Sapunara protiv bivšeg prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića: „Primio sam na znanje. Ne mogu to uopće komentirati. To je riječ jednog čovjeka u istrazi. On je teretio i neke druge. Vidimo da se tu ništa nije dogodilo. Da ne bi ispalo da utječem na istragu. Niti to radim, niti to mogu. Neka rade svoj posao.“

Na pitanje kako komentira da je mandat ove Vlade obilježen krizom i padom gospodarstva, predsjednik Vlade je odgovorio:  „Borimo se i dajemo sve od sebe. Nama izvoz raste. To nije nebitno. Nezaposlenost ili stagnira ili pada. To je sad već kontinuirano. Nezaposlenost mladih je s visokih 50 posto pala na 40-ak posto. To su rezultati aktivnih mjera i politika Vlade“, kazao je, pojasnivši da sredstva iz Garancije za mlade još nisu počela dolaziti. „Dobit ćemo 60 milijuna u sljedeće dvije godine“, dodao je i nastavio: „Radimo ozbiljno. Ova Vlada je jedina koja se, dosad, konkretno uhvatila u koštac s nekim stvarima, a kojoj ekonomske okolnosti, ne da ne idu na ruku, nego ne mogu biti lošije. Mi, u velikoj mjeri, ovismo o svom okruženju, a ono je u krizi u kojoj nije bilo desetljećima“. Premijer Milanović naglasio je da Vlada pošteno radi svoj posao. „Stvari koje smo napravili u uvođenju reda u državi se vide. One će ostaviti dubok i plodan trag u Hrvatskoj. Niša više neće biti kao što je bilo kad su u pitanju porezi, kontrola javnih financija, isplata plaća. To je bio i razlog ovog odlaska u Ameriku. Da država bude uređenija. Da donesemo znanje i da shvatimo znanje“, zaključio je.
 

Pisane vijesti | Zoran Milanović