Predsjednik Vlade Milanović: Nismo zadovoljni odlukom Suda, ali je na civiliziran način prihvaćamo

Slika /Vijesti/2015/veljača/3 veljače/FAH-H2039331-ZM.jpg

Predsjednik Vlade Milanović: „Na temelju onoga što za sada znamo i što smo vidjeli, hrvatska tužba je, nažalost, odbijena od strane Suda i nije utvrđen, od strane Suda, genocid, ali je utvrđeno sve ono što znamo da se definitivno događalo, a to su teški ratni zločini i etničko čišćenje“

„Povodom presude Međunarodnog suda UN-a u Haagu, želim reći da nismo zadovoljni odbijanjem hrvatske tužbe i da jesmo zadovoljni odbijanjem srbijanske protutužbe“, kazao je danas predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović komentirajući presude Međunarodnog suda (ICJ) kojima je odbačena tužba Hrvatske protiv Srbije za genocid kao i srbijanska protutužba.  „Na temelju onoga što za sada znamo i što smo vidjeli, hrvatska tužba je, nažalost, odbijena od strane Suda, nije utvrđen, od strane Suda, genocid, ali je utvrđeno sve ono što znamo da se definitivno događalo, a to su teški ratni zločini i etničko čišćenje“, nastavio je predsjednik Vlade, zaključivši da je srbijanska tužba očito bila puno slabije utemeljena i zato je tako i završila.

Premijer je rekao da je prošlo više od dvadeset godina, Hrvatska je članica Europske unije, dobila je rat te ima prilike u društvu najnaprednijih i najrazvijenijih  država svijeta ići naprijed i graditi sadašnjost i budućnost te dodao: „Srbiji u tom smislu želimo sve najbolje. Od naših zahtjeva za utvrđivanjem sudbine nestalih u Domovinskom ratu prije dvadeset godina, kao i povratak kulturnog blaga, nećemo i ne možemo odustati, to je naš dug prema hrvatskom narodu, prema hrvatskoj državi, i moralna obaveza koja će čekati svaku hrvatsku vladu“.

„Još jednom zaključujem, odluku Suda moramo poštivati, ona je konačna, pravomoćna, na nju žalbe nema, učinili smo kroz ovih petnaest i više godina sve što smo mogli. Nismo zadovoljni odlukom Suda, ali je na civiliziran način prihvaćamo“, zaključio je predsjednik Vlade Milanović.  
 

Pisane vijesti | Govori i izjave | Kaznena djela i zakon | Zoran Milanović