Predsjednik Vlade Milanović o sastanku s braniteljima: Branitelji su važni, ali ultimatumi nisu dobri i ne vode nikamo

Slika /Vijesti/2015/lipanj/8 lipanj/ZM-Savksa66.jpg

Predsjednik Vlade Zoran Milanović sudjelovao je danas u prvom dijelu sastanka s predstavnicima braniteljskih udruga, održanom u Ministarstvu branitelja, zajedno s ministrima branitelja Predragom Matićem i ministrom obrane Antom Kotromanovićem.

U razgovoru s novinarima nakon otvaranja Lateralnog kanala Kneževi Vinogradi-Zmajevac  u Baranji,   upitan je o novom ultimatumu predstavnika branitelja koji  više ne žele ministra Matića za pregovarača. „Žao mi je, ministar je ministar“, odgovorio je predsjednik Vlade i nastavio:  „Razgovarali smo dva sata,  ne možemo ultimatumima nikamo doći. Pokazujem  maksimalnu volju, uz sve druge zadaće koje imam. Branitelji su važni.  Mnogi problemi o kojima smo danas razgovarali, rekao bih, naslijeđeni su i to ne od prethodne Vlade, nego od onih prijašnjih. Jedan dio populacije, nažalost, nedovoljno je zbrinut, neki su prepušteni sami sebi. Dio razloga za prosvjede može se riješiti jako brzo. Postoje neke principijelne zakonske stvari, jednostavno, pitanje funkcioniranja poretka. Nemamo zaista protiv  nikoga ništa, najmanje protiv branitelja iz iz HVO-a  BiH, jer znamo koji su oni doprinos dali obrani Hrvatske.  Ali ultimatumi nas ne vode nikamo, to nije dobro.  Bit ću strpljiv i uporan kao i svih ovih sedam-osam mjeseci. Uz sve druge zadaće, uz sve druge potrebe koje imaju hrvatski građani“, rekao je premijer.

Na novinarski upit o danas nametnutom pitanju imaju li oni koji su sudjelovali u agresiji prevelika prava, premijer je odgovorio.  „Ne mogu to komentirati. Ako doista imaju, nismo u tome mi sudjelovali niti ja, niti moji ministri. Ogroman dio tog stanja je naslijeđen. Mogu prihvatiti određene prigovore i da je bilo nespretnosti s naše strane. Neke stvari možemo popraviti, to sve skupa nije ništa veliko, ali za sustavno zanemarivanje petnaest ili dvadeset  godina, ja u ovako kratkom razdoblju ne mogu odgovarati. Trebat će mi malo više povjerenja građana, ali to će ovisiti o svim građanima Hrvatske.“

Na upit o kritikama predsjednika HDZ-a,  iznesenim na jednoj društvenoj mreži, da nije nazočio dočeku Svetog Oca u Sarajevu, premijer je kazao: „Papa Franjo je unio jedan novi, drukčiji, zdrav vjetar u katoličku Crkvu, koja je globalna Crkva. Njegov posjet Sarajevu i Bosni i Hercegovini je značajan i dugo ga nije bilo. Papa je za svoj posjet i pastoralu odabrao samo Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine. Vi znate kakvo je moje stajalište o Bosni i Hercegovini kao održivoj državi u kojoj hrvatski narod predstavlja jedan od tri konstitutivna naroda i koji mora imati jednaka prava. Naglašavam, zaista jednaka prava kao i drugi narodi. Prije mjesec i pol dana pisao sam državnome tajniku, najvišoj osobi administracije Sv. Stolice, to je već bila relativno kasna faza priprema, da predlažem da se Papa obrati Hrvatima, što je naravno i napravio, da ostanu u Bosni i Hercegovini i da tamo grade dom, te da ne bi bilo loše da se simboličkim posjetom jednom od povijesnih katoličkih  samostana, Fojnica, Kreševo, Kraljeva Sutjeska, koji su čuvali zapadno kršćanstvo  kroz stoljeća, tome dade jedan dodatni impuls. To je način na koji ja razmišljam o svom i našem narodu i nastojim biti s njima, ne samo od izbora do izbora, kad mi treba neki kandidat. To je moj komentar, ovo drugo neću komentirati, to je nedostojno“, zaključio je premijer. 

 

Foto: Hina



Pisane vijesti