Predsjednik Vlade Milanović o sastanku u Milanu: Svatko je tu došao dati svoju poruku pa tako i Hrvatska

Slika /Vijesti/2014/Listopad/16 listopada/ZM-MilanoOOskupna.jpg

„Ovo je danas bio klasični politički skup na kojem se puno pričalo i o ekonomiji“, kazao je, pojasnivši da je sastanak u Milanu bio razgovor o svjetskim izazovima, sigurnosti, odnosima Europe i Azije, demokraciji, autoritarnom stilu vladanja.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je, jučer i danas, na 10. sastanku na vrhu Azija – Europa. „Ovo je danas bio klasični politički skup na kojem se puno pričalo i o ekonomiji“, kazao je, pojasnivši da je sastanak u Milanu bio razgovor o svjetskim izazovima, sigurnosti, odnosima Europe i Azije, demokraciji, autoritarnom stilu vladanja. „Svatko je tu došao dati svoju poruku, pa tako, u maloj mjeri i mi“, dodao je predsjednik Vlade.

Upitan kako ocjenjuje rusko-ukrajinske odnose nakon današnjeg susreta, premijer Milanović odgovorio je da je to jako komplicirano. „Sve što je danas govorio Vladimir Putin je bazično točno, ali je pitanje je li rekao sve što je trebao reći. Nije bilo neistina, ali je, također, propušteno da se izgovore neke istine“, kazao je i dodao: „Cinici kažu da će se istina u politici saznati kad-tad, kad nekom bude potrebno“.

Komentirajući izjavu kancelarke Angele Merkel koja je rekla da su različita viđenja između Europe i Moskve oko ukrajinskih događaja i početka krize, predsjednik Vlade je ustvrdio da Europa nema jedinstveno mišljenje oko toga. „Europa se razlikuje unutar sebe. Normalno je da Hrvatska nema iste brige i strahove kakve imaju Litva, Poljska ili Rumunjska“, dodao je. Pojasnio je da Hrvatska sada konačno može malo odahnuti jer nije izravno pogođena onim što se događa u Ukrajini. „Ali imamo svoj stav o tome: takva razina miješanja je nedopustiva“, naglasio je.

Predsjednik Vlade Milanović kazao je da je jučer govorio o „fenomenu suficita platne bilance koji i Hrvatska uživa“. „Mi imamo veći izlazak nego ulazak novca u Hrvatsku. To je dobro. Ali je stvar u tome da cijela Azija ima suficit i da najveći dio Europe ima suficit. Jučer su skoro svi, osim Njemačke i par država, imali deficit. U takvoj situaciji se pitate tko će s kim trgovati. Ne mogu svi biti u suficitu. Svijet je u stvari cijelo vrijeme u jednoj finoj ravnoteži. Ne mogu svi biti u plusu. A biti u minusu, neko vrijeme, kad su državne financije u pitanju, nije zlo. Tu se uloge moraju mijenjati“, ocijenio je.

Premijer Milanović kazao je i da se Njemačka nalazi u jednoj zanimljivoj ekonomskoj situaciji. „Mnogi govore o početku recesije u Njemačkoj, na bazi posljednja dva kvartala, o potrebi veće potrošnje te da se ne bavi toliko da ima potpuno izbalansiran proračun, bez ikakvog deficita, da više ulaže u neke stvari, da više troši“, ocijenio je, pojasnivši da o situaciji u Njemačkoj, na neki način, ovisi i Hrvatska. „Naš izvoz, koji raste, ne ide u Bangladeš, ne ide ni u Kinu. Ide u sjevernu Italiju, Njemačku, Austriju, Sloveniju. Ide na velika tržišta. Ukoliko na tim tržištima, u Münchenu ili Berlinu stvari stanu, mi ćemo opet biti u težoj situaciji“, rekao je, istaknuvši da se za to ne može okriviti nikoga u Hrvatskoj, ni ljevicu ni desnicu. „To je naprosto svijet u kojem živimo. Mi nismo imali tako dramatičnu krizu kao neke države u Europi, ali nam je već dosadilo“, zaključio je premijer Milanović. 

Pisane vijesti | Govori i izjave | Društvo i zajednica | Zoran Milanović