Predsjednik Vlade Milanović o svojim aktivnostima: Dužnost nam je pokazati što radimo, radi se o konkretnom poslu

Slika /Vijesti/2015/travanj/20 travanj/Premijer_izjave.jpg

Nakon posjeta Klinici za tumore KBC Sestre milosrdnice, novinari su predsjednika Vlade Zorana Milanovića upitali i o mjerama uštede.  Premijer je kazao da se mjere neće građana ticati na izravan način, osim trošarina, što se moralo napraviti radi procedure prekomjernog deficita.

„Mi smo od prvog dana ta tzv. prava korisnika proračuna dirali vrlo malo, u odnosu na ono što se očekivalo i što se tražilo. U tome je razlika između nas koji odgovaramo svojim građanima i neodgovornih u hrvatskoj politici koji dolaze sa savjetima kako da preko noći napravimo uštede. Na takav način, preko koljena, ruši se ono što je građeno desetljećima. Tko god preko noći sreže sustav rada, obrazovanja, ulaganja u ljude, na kraju i u opremu, radi lošu stvar“, kazao je premijer i dodao da se javni dug drži pod kontrolom, iako je veći nego prije tri i pol godine, upravo zbog velikih dubioza i deficita koji je ovu Vladu dočekao.  

Predsjednik Vlade istaknuo je  problem dugoročne privatne zaduženosti građana zbog koje nema potrošnje. „U ovoj su jednadžbi jako bitne banke koje su prošle s najmanje posljedica. A građani koji su se zadužili deset, petnaest sljedećih godina će uglavnom servisirati svoj dug i neće im ostati ništa. To je veći problem od 60 ili 75% javnog duga u BDP-u“, naglasio je.

Na upit o intenziviranoj aktivnosti, predsjednik Vlade Milanović odgovorio je: „Sada idem u Istru, otvaram radove. Kamo god idem, radi se o konkretnom poslu, a ne o gradilištu Pelješkog mosta, Fimi mediji, cateringu za tri stotine ljudi, a pritom nema novaca za Vukovar. Sve je pokriveno troškovnicima i ovo se zaista radi, upozorio je premijer.

Podsjetio je da su u Osijeku otvoreni radovi na kolektoru vrijednom 70 milijuna eura i to  iz europskih fondova, te da je taj posao netko morao pripremiti da bi se novac mogao uzeti. Kazao je da su i sustav kanalizacije i kolektor u Poreštini, također vrijedni sedamdesetak milijuna eura, velike stvari koje traju desetljećima i tu sredinu dižu na zapadnoeuropsku razinu.

„Mislim da mi je čak i dužnost pokazati to što smo radili, jer kritičari misle da nismo radili ništa. Mi ćemo pokazati što smo radili i što radimo pa neka kažu koja je vlada bila bolja. Sanaderova možda? Ili one privatizacijske iz devedesetih godina?“, zaključio je premijer razgovor s novinarima.

Pisane vijesti | Zoran Milanović