Predsjednik Vlade Milanović obišao dionicu autoceste Buševec-Lekenik

  • Slika /Vijesti/2015/travanj/22 travanj/Sisak 1.jpg

Odgovarajući na novinarsko pitanje o iznimno visokoj cijeni izgradnje ove ceste, premijer Milanović je podsjetio da je tu cijenu ugovorila bivša Vlada.

S druge strane, rekao je da će ona značiti  bolji standard građana,  sigurniju vožnju, jer se neće se voziti kroz naseljena mjesta. „I dio ceste koji ulazi u Zagreb kod Jakuševca koji će biti dovršen do rujna“, očekuje premijer, „bit će jako skup, jer su tu otkupne cijene zemljišta ogromne, a grad nije napravio ništa. Koštat će puno, ali od Siska do rijeke Save će se voziti 35 minuta, dakle, ne samo brzo, nego i puno sigurnije. Nadam se da će sudski odgovarati oni koji su na ovome oštetili državu i ukrali.  Danas nema poziranja s Fimi medijom, rezanja vrpci i fešti na koje se trošio novac, a nakon čega bi sve stalo na godinu dana. Ovo je rezultat rada Vlade, kao i sve ono što otvaramo, realne radove i realne rezultate “, kazao je.
 
Na pitanje o dovršenju dionice do Siska, premijer je odgovorio da u Sisku ima važnijih problema koji se moraju riješiti. „Borimo se za rafineriju, za radna mjesta, a Sisku se može aktivno pomoći kroz europske fondove. Na tome se radi i to će se vrlo brzo vidjeti“.

Na molbu da komentira odluke Ustavnog suda u vezi s monetizacijom autocesta, kao i izbor trenutka za donošenje tih odluka, premijer je odgovorio: „Nisam pročitao odluke Ustavnog suda, ali mi je rečeno da su skoro svi argumenti vlade izneseni u podnesku Ustavnom sudu, prihvaćeni, i da je  razotkrivena manipulativnost referendumskog pitanja odnosno inicijative. Ono je bilo nekorektno, tu je bila gomila stvari koje ne stoje, a sada je valjda svima jasno da nikome nikada nije padalo na pamet da bilo što rasproda i da raskući, nego da samo malo taj hrvatski novčanik podebljamo, tako da novac, umjesto plaćanja kamate bankarima po cijelom svijetu sljedećih 30 godina, uzmemo mi i ulažemo opet u neko trajno dobro. Dakle, kad date kunu na litru benzina, da ona ne ode nekom bankaru u Londonu, primjerice, nego da se uloži u hrvatske ceste ili u željeznice,“ pojasnio je premijer i dodao da izbor trenutka za ove odluke Ustavnog suda ne može komentirati i da to pitanje treba postaviti Ustavnom sudu.

Predsjednik Vlade kazao je i da se Vlada neće vraćati na prvotni plan s monetizacijom, već da plan B ostaje.  „Idemo na inicijalnu javnu ponudu na kojoj će građani imati mogućnost sudjelovanja. Ulagatelji će biti i naši mirovinski fondovi“, rekao je premijer, i nastavio: „U hrvatske mirovinske fondove većina mlade i srednje generacije uplaćuje svaki mjesec dio svoje plaće te će iz njih jednog dana primati svoju mirovinu, a taj novac se negdje mora oplođivati“.  Ponovio je da fondovi raspolažu s milijardama kuna, koje se ulažu u obveznice i nekoliko likvidnih jakih dionica u Republici Hrvatskoj, a namjera je monetizacije da fondovi taj novac negdje ulože, što će se dugoročno isplatiti. „Autoceste će se isplatiti. Fondovi imaju milijarde, a mi moramo istovremeno plaćati milijarde, kao država i građani. Računica je jasna“, zaključio je premijer. 

Budući da je prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić bila na sastanku kod predsjednice, novinare je zanimalo hoće li premijer ipak otići na sastanak. Premijer to nije komentirao, nego je podsjetio da radi svoj posao i da je osobno inicirao dva sastanka o pitanjima u kojima postoji zajednička nadležnost - Vijeće za obranu i Vijeće za nacionalnu sigurnost. „To smo dobro pripremili i odradili, a Vlada i Sabor dalje normalno funkcioniraju“, kazao je premijer. 

Što se tiče sutrašnjeg sastanka u Bruxellesu o pitanju migranata, premijer Milanović rekao je da se radi o nesretnim ljudima koji tragaju za boljim životom i srećom, spremnima na sve za šansu za slobodu i pravo na mogućnost. Dodao je da Hrvatska nema tu vrstu iskustva te da nećemo nikada biti toliko izloženi kao Italija, ali da to ne znači da trebamo zatvarati oči pred problemom i praviti se da nas se ne tiče. 
 

Pisane vijesti