Predsjednik Vlade Milanović prije sastanka Europskog vijeća: Očekujem dogovor i pomak, ovako dalje ne može ići

Slika /Vijesti/2015/listopad/14 listopada/Milanovic_Bruxelles.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović, prije današnjeg sastanka Europskog vijeća u Bruxellesu, novinarima je rekao da očekuje dogovor i pomak, naročito u odnosima s Turskom. 

„Ovako dalje ne može ići. Postoje neke naznake dogovora s Turskom i financijske i političke prirode, ali i tu će se morati postići konsenzus, kao i uvijek na ovakvim sastancima“, kazao je.

Premijer ne smatra mogućim uspostavljanje službe kojoj bi zadatak bio čuvati vanjske granice Europske unije. „Čuvati vanjske granice se moglo i do sada, Grčka je mogla čuvati svoje vanjske granice.“  Turska koja nije članica tu je jako bitna, i očito će biti potrebne određene  koncesije prema Turskoj, smatra predsjednik Vlade Milanović.  

„Tu su najbitnije zemlje poput Njemačke i  Švedske , koja ima vrlo visoke standarde u zaštiti ljudskih prava. Zanimljivo je da Šveđani, koji primaju puno migranata,  istodobno postavljaju visoke standarde koji odgađaju rješenje ovog problema. No, to je principijelna politika koja ima svoju cijenu.  Hrvatska, Mađarska i slične države su tu sporedne“, kazao je premijer. Na novinarsko pitanje poštuju li se u Hrvatskoj Dublinska pravila o kojima želi razgovarati predsjednik Tusk, premijer Milanović rekao je da ona u ovom trenutku ne postoje i da ih nitko ne poštuje.  

„Angela Merkel je prije mjesec dana rekla da to u ovom trenutku ne funkcionira. Mađarska je pričala da je sustav u Hrvatskoj kolabirao, a u Mađarskoj je ista stvar. Mađarska je primala puno migranata tokom godine, međutim jako malim intenzitetom, a ovo što se događa posljednjih mjesec dana je nešto što ne može kontrolirati ni Hrvatska, ni Mađarska, ni Njemačka. Dublin je dizajniran za jedno sasvim drugo vrijeme, a ovo sada je eksces“, naglasio je predsjednik Vlade.  

Istaknuo je i da Hrvatska ispunjava svoje obveze, u skladu s našim mogućnostima i čak iznad toga, podsjetivši na ljudstvo, policijski čamac koji smo poslali u Egej i na brod na Siciliji. 

Na upit može li SDP-ova koalicija u ostalim izbornim jedinicama preokrenuti rezultat  jučer objavljene ankete prema kojoj u četiri izborne jedinice oporbena koalicija osvaja više mandata,  predsjednik Vlade Milanović je kazao: „Da. Možemo i hoćemo“

Foto: Hina (arhivska fotografija) 

Pisane vijesti | Govori i izjave