Predsjednik Vlade Milanović: RH je kao članica EU sada u situaciji da bude aktivnija u SEI-ju

Slika /Vijesti/2014/Studeni/25 studenog/FAH-Hb240610.jpg

Srednjoeuropska inicijativa (SEI) pozvala je u ponedjeljak na poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih svojih članica, uključujući i Ukrajinu, na čijem istoku traje pobuna proruskih separatista protiv vlade u Kijevu.

"Naglašavamo važnost poštivanja suverenosti, neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti svih članica SEI-a", stoji u završnoj izjavi sastanka na vrhu te organizacije u Beču.

Devetorica premijera i ostalih visokih dužnosnika obilježili su u glavnom austrijskom gradu 25. godišnjicu osnivanja te političke, ekonomske, kulturne i znanstvene inicijative koja okuplja 18 država srednje i istočne Europe.

SEI je pohvalio napredak na europskom putu članica inicijative koje nisu u EU-u i pozvao vlasti tih zemalja da nastave s nužnim reformama, promicanjem demokracije i ljudskih prava te funkcionalnog tržišnog gospodarstva.

Članice inicijative su Hrvatska, Albanija, Austrija, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Italija, Mađarska, Makedonija, Moldavija, Poljska, Rumunjska, Srbija, Slovačka, Slovenija i Ukrajina.

Na sastanku u Beču bio je i hrvatski premijer Zoran Milanović koji je rekao da bi Hrvatska, kao članica Unije, mogla biti "malo aktivnija" u SEI-u.

"Srednjoeurpska inicijativa postoji dva i pol desetljeća kao jedan od projekata u široj regiji. Hrvatska je sada tu kao članica EU u situaciji da bude malo aktivnija" rekao je Milanović novinarima.

Prema proiopćenju iz slovenske vlade, slovenski premijer Miro Cerar zauzeo se za daljnju potporu SEI-a državama zapadnog Balkana.

"Regija zapadnog Balkana počela je raspravljati o zajedničkim prilikama, umjesto o zajedničkim problemima, a regionalna suradnja postala je najomiljenija sintagma", rekao je Cerar.

On je sudionicima skupa poručio da SEI mora nastaviti podupirati države u regiji na putu prema EU-u, koji je, po njegovim riječima, motor za provođenje reformi i jamac regionalne stabilnosti.

SEI djeluje kao poveznica među velikim područjima poput podunavskih i crnomorskih zemalja, a svoje projekte podupire kroz vlastiti fond kod Europske banke za obnovu i razvitak. Inicijativa se također zauzima za priključenje jugoistoka Europe EU-u.

Do kraja godine inicijativom predjeda Austrija, nakon čega će tu ulogu preuzeti Makedonija.

(Hina) 

Pisane vijesti | Vanjski i europski poslovi