Predsjednik Vlade Milanović s Taavijem Rõivasom: Hrvatska će početkom srpnja aplicirati za članstvo u Schengenu

  • Slika /Vijesti/2015/lipanj/3 lipanj/premijeri.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović sastao se danas, u Banskim dvorima, s predsjednikom Vlade Republike Estonije Taavijem Rõivasom, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj.

Premijer Milanović izvijestio je kako se na sastanku razgovaralo o hrvatskom pristupu Schengenskom prostoru, s obzirom da će Hrvatska početkom srpnja aplicirati za članstvo i puno sudjelovanje u Schengenu, te da će započeti evaluacijski proces. 

„Naši odnosi su odlični. Mi smo jako udaljeni jedni od drugih, a opet zajedno u Europskoj uniji“, rekao je predsjednik Vlade Zoran Milanović. Dodao je da su razgovarali i o izbjegličkoj i humanitarnoj kriza iz Afrike, te odnosima s Rusijom. „To su teme razgovora koje se stalno vrte u Bruxellesu i o kojima mi, s obzirom na dinamiku sastanaka, razgovaramo ustvari cijelo vrijeme. dakle, dobra je stvar što ovakvi sastanci nisu jedina prilika za razgovor, nego ih ima više“, rekao je predsjednik Vlade ističući da se inzistira na ovakvoj vrsti posjeta jednostavno zbog kontakta i održavanja kvalitetnih razgovora i tema između dvije zemlje.

„Male smo države, stekli smo nezavisnost nakon '91. godine, pratimo što se događa u jednoj i u drugoj državi. Ima stvari u kojima je Estonija, što zbog kvalitete vlastitog rada, što zbog dobre projekcije imidža, a to je također umijeće, stekla zavidnu svjetsku reputaciju, naročito u području elektronike i Interneta. Tu i Hrvatska u zadnje tri godine radi velike pomake, pogotovo u internetizaciji i informatizaciji javne uprave i to su teme koje nas, na neki način, i nadahnjuju“, rekao je predsjednik Vlade Zoran Milanović. 

Estonski premijer Taavi Rõivas istaknuo je kako su bilateralni odnosi između dvije zemlje vrlo pozitivni u svakom području. „Iako, kako je rečeno, nismo geografski najbliže zemlje, postoje bliske veze u nekim sektorima, a vidimo i potencijal za njihovo produbljenje u drugim područjima“, rekao je dodavši kako osim turizma postoje veliki potencijali za suradnju u trgovini, posebno na digitalnom tržištu.  

„Hrvatska i Estonija bliske su saveznice i u Europskoj uniji i u NATO-u. Iako male zemlje, obje imaju jasnu viziju onoga što žele postići“, rekao je premijer Rõivas, ističući da su naša stajališta o mnogim pitanjima vrlo slična. „Vjerujem da će se naša suradnja, koja je već vrlo pozitivna, nastaviti i dalje i da ćemo je dodatno proširiti“. 

(Naslovna fotografija: Hina)

Pisane vijesti | Zoran Milanović