Predsjednik Vlade Milanović: Sveučilište u Rijeci je uzor za Hrvatsku, ali i izvan nje

Slika /Vijesti/2015/svibanj/19 svibanj/Premijer Rijeka.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je danas na svečanoj sjednici Senata, u povodu Dana Sveučilišta u Rijeci – Dies Academicus 2015.

Premijer Milanović istaknuo je da je Rijeka grad koji je uspio, u zadnjih nekoliko desetljeća, razviti jedno ozbiljno sveučilište. „I u akademiji, kao i politici, percepcija nešto znači. U vrijeme kada sam ja studirao, percepcija je bila da se u Hrvatskoj jedino ima smisla školovati u Zagrebu. Danas je percepcija, ali i činjenica, da Hrvatska ima još nekoliko dobrih sveučilišta i da se taj standard uravnotežuje“, rekao je predsjednik Vlade.
 
Istaknuo je da bi, kao predsjednik Vlade, volio da su izdvajanja za znanost i školstvo puno viša. „Vodimo ratove s europskom birokracijom koja uvijek zna više od nas, ali na izbore ne izlazi i našim građanima ne odgovara, i rezultat tih suhih, hladnih ratova, u pozitivnom smislu riječi, su svi ovi programi i planovi koje moramo poštivati, a istovremeno se boriti za hrvatske interese. Hrvatski interesi su naši interesi, a nacije su kao političke zajednice sebične, gledamo svoje interese“. 

Predsjednik Vlade Zoran Milanović istaknuo je da je danas, kada je naša fizička sigurnost i opstanak neupitan, hrvatski interes u Europskoj uniji koliko smo u stanju za sebe iskoristiti to članstvo te dodao kako Sveučilište u Rijeci u tome ima uspjeha. „Sve ovo što sam vidio je rezultat rada, fokusa, jednog uravnoteženog visokog prosjeka ljudi koji na tome rade, i koji vrlo precizno znaju što hoće i gdje to mogu ostvariti. U tom smislu ovo je uzor za Hrvatsku, ali i izvan Hrvatske“, rekao je premijer Milanović i nastavio: „Vaš ugled je danas naprosto činjenica. Ovo je dobro Sveučilište, ono radi, ono napreduje, ono ne stoji, ono se stalno giba, ono je provokativno kada treba, ono je otvoreno kao što je ovaj velik i značajan hrvatski grad – Rijeka – bio uvijek u svojoj povijesti“.  

Pisane vijesti | Govori i izjave | Zoran Milanović