Predsjednik Vlade Milanović: U području nacionalne sigurnosti potrebna je suradnja i konsenzus

  • Slika /Vijesti/2015/ožujak/12 ožujka/DSC_9918.JPG

Predsjednik Vlade Milanović razgovarao je s novinarima nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost na kojem su utvrđene Smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija Republike Hrvatske za 2015. godinu.

Predsjednik Vlade, zadovoljan atmosferom na sastanku i  usvajanjem smjernica, najavio je da će sada Vlada, čiji je to posao, pristupiti izradi Strategije. Na upit o budućoj suradnji Vlade i predsjednice, premijer je potvrdio da je i od strane Vlade jednako ispružena ruka suradnje te podsjetio da Vlada vodi vanjsku i unutarnju politiku i da ima najveću odgovornost.

„Moj poziv za sjednicu Vlade stoji, moramo biti konkretni i sa konkretnim prijedlozima i konkretnim proračunskim učincima. To su ozbiljne stvari i ja sam za ozbiljni razgovor otvoren, s predsjednicom prije svih ostalih, a onda i s drugima. Volio bih da je tako i u Saboru, da imamo aktivnu oporbu, konstruktivnu, koja će predlagati prijedloge i ideje, ali toga, nažalost, nema“, rekao je premijer.

Novinari su premijera pitali zbog čega su pooštrene mjere osiguranja pa je ograničen pristup novinarima i je li on to tražio. Predsjednik Vlade Milanović naglasio je da nije te da ne odlučuje o tome, ali da to niti ne smatra važnim, nego misli da je bitan sadržaj. Premijer vjeruje da će suradnja biti još bolja, te da se u pitanjima nacionalne sigurnosti radi o području zajedničke odgovornosti u kojem se ne može ići na preglasavanje, koje ovdje nema smisla i nije u naravi takve suradnje. „Na kraju, uvijek će Sabor na prijedlog Vlade ili sam, donijeti odluku, nema smisla da se predsjednika tu istiskuje, to je nezdravo“, kazao je, naglasivši da je upravo ovo područje o kojem se mora zajednički sjesti, razgovarati i donijeti zaključak te da je baš zbog toga inicirao ovaj sastanak.

Razgovaralo se i tome da sljedeće godine sastanak bude još ranije i da priprema bude još bolja. „Već su ove smjernice u smislu koordinacije, po meni, bolje od prošlogodišnjih. Dakle, suradnja u kojoj Vlada snosi najveću odgovornost, a predsjednica može pomoći“, dodao je. Pojasnio je da izglasavanje smjernica nije bilo tehničko, nego da se o njima razgovaralo, a ne dizalo ruke. Radilo se o već pripremljenim materijalima koji nisu bili usvojeni, iako je rok bio do kraja prošle godine. Zajedno s  tadašnjim predsjednikom Josipovićem dogovoreno je, s obzirom na predsjedničke izbore koji su bili u tijeku, da se to napravi s novim predsjednikom jer ga se nije htjelo dovoditi pred gotov čin. Objasnio je da se smjernice pripremaju kroz jednu od koordinacija, a potom usvajaju na Vijeću, u pravilu konsenzusom, bez preglasavanja, jer je bitno da ništa ne bude sporno.

„Smatram da je to vrlo korektno. Na tome je inzistirao predsjednik, a ja nisam imao nikakvih problema složiti se s tim. Dakle, ne bi bilo korektno, zato smo s time kasnili, donijeti smjernice za 2015. godinu u situaciji kad se nije znalo tko će biti predsjednik. Sad znamo tko je predsjednica i to smo dogovorili. Ne može čistije“, kazao je.

Premijer Milanović izrazio je zadovoljstvo radom tajnih službi, jer smatra da svoj posao rade dobro i profesionalno. Na upit o čemu se još razgovaralo, rekao je da to ne može reći. „Stvarno ne smijem, to su teme koje su malo šireg spektra, tiču se nacionalne sigurnosti, obrane, pod točkom „razno“ razgovarate o stvarima koje su bile..“

Ponovio je da se radio  o komunikaciji koja u načelu nikada ne smije prestati. „Sa bivšim sam predsjednikom razgovarao svaki tjedan, to ne moraju biti veliki razgovori. Ali to je vrsta koordinacije u onome u čemu  Vlada i predsjednik trebaju surađivati, bez pokazivanja mišića, jednostavno treba postojati konsenzus. Da znamo. Recimo, kad odemo u Bosnu i Hercegovinu, kad predsjednica konstatira i pohvali inicijativu za BiH, njemačko-francusku,  koja je,  u stvari, hrvatska inicijativa od prije godinu dana… To je Vladina inicijativa, to je moja inicijativa, to je inicijativa potpredsjednice Pusić, i to je dobro za Hrvatsku. Tome ta komunikacija služi“, zaključio je predsjednik Vlade Zoran Milanović.

Pisane vijesti | Obrana i vojska | Zoran Milanović