Predsjednik Vlade Milanović u Sveučilišnom kampusu na Trsatu: Ulaganjem u ljude i opremu postat ćemo bogatija zemlja

Slika /Vijesti/2015/ožujak/6 ožujka/FAH-H3068466.jpg

Predsjednik Vlade Zoran Milanović sudjelovao je danas je na službenom predstavljanju Projekta „RISK“ – razvoj istraživačke infrastrukture na Kampusu UniRi, u Sveučilišnom kampusu na Trsatu.

U sklopu projekta  nabavljena je istraživačka oprema vrijedna 180 milijuna kuna, od čega je većina dobivena nepovratno iz europskih fondova. Predsjednik Vlade Zoran Milanović na predstavljanju je rekao je da je za to zaslužno samo Sveučilište.

"Kad bi se takav pristup preslikao na cijelu Hrvatsku, bilo bi sve puno bolje. Bili ste prvi i najbrži među hrvatskim sveučilištima", dodao je. Premijer je rekao da se to ulaganje neće brzo vratiti, ali "time se omogućuje iskorak zemlje u prostor kvalitete". "Ulaganjem u ljude i opremu kojom će ti ljudi rukovati možemo postati bogatija zemlja nego što smo sad", istaknuo je.

Premijer je rekao kako smo 45 godina "u prostoru zemalja visokoga srednjeg dohotka, a to nas ne može zadovoljavati". "Ako je tijekom rata bilo stagnacija i nazadovanja, više nemamo izgovora da se odreknemo izvrsnosti. Pogrešno je tvrditi da nam je uvijek kriv netko drugi", ocijenio je Milanović. Istaknuo je važnost financiranja projekata iz europskih fondova, dodajući da je cilj da se javne investicije sasvim pokrivaju iz tih fondova. "Svaka kuna koja se za to potroši iz proračuna je znak nesposobnosti, a takav znak je i svaki most koji se gradi samo hrvatskim novcem", rekao je.

"Hrvatska je u Europskoj uniji iz svog interesa i to zbog financijske koristi, a možemo se smatrati uspješnima kad iskoristimo 80 posto teorijski raspoloživog novca iz EU fondova", istaknuo je premijer.
 
Premijer Milanović obišao je i Sveučilišne odjele i laboratorije – Odjel za biotehnologiju, Centar za mikro i nano znanosti i tehnologije, Laboratorij za geotehniku i Laboratorij za materijale - te gradilište dormitorija Studentskog centra.

Pisane vijesti | Govori i izjave