Predsjednik Vlade Milanović: Vlada ima okvir za pregovore s MOL-om, sve drugo su spekulacije

Slika /Vijesti/2014/Srpanj/23 srpanj/opg 2a.jpg

Upitan za komentar izjave ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka da Vlada razmišlja o kupnji dionica INA-e od MOL-a, predsjednik Vlade Zoran Milanović danas je kazao kako Vlada ima okvir za pregovore s MOL-om, a da su sve drugo spekulacije.

Upitan za komentar izjave ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka da Vlada razmišlja o kupnji dionica INA-e od MOL-a, predsjednik Vlade Zoran Milanović danas je kazao kako Vlada ima okvir za pregovore s MOL-om, a da su sve drugo spekulacije.
„I dok je taj okvir  na snazi, a na snazi je, pregovarat ćemo“, rekao je predsjednik Vlade i nastavio: „Ne mogu spekulirati, ali znate koliki nam je javni dug i znate kakva su pravila igre. Dakle, postoje prioriteti. Iznosi o kojima se priča u medijima su ogromni. Mi taj novac u ovom trenutku nemamo, ali, kažem to su sve spekulacije“.

Upitan o poreznoj reformi i mogućnosti uvođenja poreza na nekretnine, predsjednik Vlade Zoran Milanović kazao je da se porez na nekretnine sigurno ne uvodi sljedeće godine.
„Što će biti kasnije, i na koji način ćemo ga možda jednog dana uvesti, to ćemo još vidjeti. Ali, za sada ne“. Premijer Milanović pojasnio je da je Vlada Europskoj komisiji naznačila da se o uvođenju tog poreza razmišlja od 2016. godine, ali je dodao da to ne može biti nikakva „pumpa za punjenje proračuna“. Naglasio je da je pitanje porezne reforme najveće pitanje u svakom društvu.

„Naš proračun je rastao od malo manje od 80 milijardi kuna 2003. godine, do skoro 130 milijardi kuna rashoda. To je ogroman rast u jedanaest godina u kojima je gospodarstvo raslo samo do 2008. godine, a nakon toga pada. Dakle, odakle smoći i nabaviti taj novac, a potrebe su sve veće i veće. Čak su određene kategorije stanovništva svjesno bile kupovane, šarmirane od strane tadašnje vlasti. To sada treba sve skupa plaćati. Sve što radimo i sva naša razmišljanja idu u pravcu da ljude više stimuliramo da rade, da se bore, da im i ostane nešto da to mogu potrošiti, da se iz toga puni proračun“. U tom smjeru idu i određena „glasna razmišljanja“ o mogućim poreznim promjenama, kazao je, koje će jedan dio populacije motivirati više bez da ih destimulira ili kažnjava što zarađuju malo više.

„Da se istovremeno tereti one koji zaista imaju i da se bude socijalno pravedan prema onima koji nemaju odnosno imaju jedva prosječno, a to je velika većina ljudi u Hrvatskoj“. Premijer Milanović istaknuo je da je jedan od hrvatskih problema i navika da se ništa ne mijenja. „Svi bi htjeli promjene, bar tako kažu, ali kad u nešto takneš onda je logika: ne u mom dvorištu. A ovo je sve zajedničko dvorište“. Naglasio je da Vlada ima pred sobom ozbiljan izazov kontrole proračuna, što će biti borba koja, kako je kazao, neće prestati u ovom mandatu. Premijer je dodao da će i sljedeći mandat biti razdoblje jedne vrste rasta, pada nezaposlenosti, ali i stabilizacije proračunskih prihoda i rashoda. „Kao država trošimo jako puno, to je skupo, to treba zaraditi, taj novac treba prikupiti iz gospodarstva koje stagnira i pada zadnjih šest godina. Zatekli smo zemlju u tendenciji pada i sad se to, izgleda, polako počinje mijenjati“.

Upitan o zahtjevu koji je zaprimio MUP za financiranje obrane Josipa Perkovića, premijer Zoran Milanović rekao je da će MUP postupiti po zakonu. „Ne mogu spekulirati o tome, postoje zakoni“, kazao je. 
 

Pisane vijesti | Govori i izjave | Zoran Milanović